Herman Tjeenk Willink
NOS NieuwsAangepast

Herman Tjeenk Willink voorgedragen als nieuwe informateur

Herman Tjeenk Willink wordt voorgedragen als informateur. Dat hebben fractievoorzitters voorgesteld in een bijeenkomst met Kamervoorzitter Arib. De aanstelling moet nog wel worden bekrachtigd in een Kamerdebat vanmiddag.

In dat debat zal blijken welke partijen voor Tjeenk Willink zijn als informateur. Forum voor Democratie-leider Baudet en PVV-leider Wilders in ieder geval niet, zeiden ze na de bijeenkomst. Wilders zei verder dat hij een motie gaat indienen voor nieuwe verkiezingen.

Marijnissen van de SP stelde dat Tjeenk Willink "een heel goede staat van dienst heeft". Klaver (GroenLinks) en Van der Staaij (SGP) noemden Tjeenk Willink een begrijpelijke keuze.

In 1972 al betrokken

De Tweede Kamer had na de mislukte verkenning gevraagd om "een gezaghebbende, onafhankelijke informateur met een grotere afstand tot de actuele politiek". De 79-jarige Tjeenk Willink, minister van staat en lid van de PvdA, heeft een zeer lange ervaring met formaties.

Hij was als secretaris al in 1972 betrokken bij de vorming van het kabinet-Den Uyl en hij is vier keer informateur geweest, ook nog in 2017. Toen hielp hij mee aan de totstandkoming van het derde kabinet-Rutte.

Tjeenk Willink gaf kort na de verkiezingen zijn visie op de komende formatie. Hij zei in het tv-programma Buitenhof dat eerst aan de orde moet komen wat de grote problemen zijn die moeten worden opgelost, in plaats van de machtsvraag wie met wie regeert. Hij wil dat partijen die bereid zijn in een kabinet te gaan zitten, eerst afbakenen welke onderwerpen in elk geval moeten worden aangepakt. Als voorbeeld noemde hij de stikstofcrisis.

Volgens hem moet eerst duidelijk worden wat precies de feiten zijn en of de partijen het daarover eens zijn. Dat ze verschillend over de oplossing denken, hoeft dan minder een probleem zijn, vindt Tjeenk Willink: "Je hoeft niet tot dezelfde oplossing te komen om toch dezelfde vragen te kunnen stellen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl