In aanloop naar de verkiezingen beantwoordden lijsstrekkers jouw vragen. Hier kun je alle uitzendingen terugkijken.
Komende week komen Geert Wilders en Jesse Klaver nog langs. Die gesprekken zijn rond 9.15u live te volgen via de site en app, vragen stellen kan via de Facebook en YouTube-pagina van de NOS.
Thierry Baudet
De FvD-leider zei tijdens de uitzending dat hij niet betoogt dat het virus niet bestaat. Hij noemt corona een "stevige griep". Het is volgens Baudet "niet niets" maar hij vindt wel dat "we het aan het opblazen zijn" met de vergaande maatregelen die nu van kracht zijn. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat de mortaliteit van het coronavirus tussen de 1 en 1,3 procent, tegen naar schatting 0,1 voor influenza.
Op de vraag aan Baudet waarom hij aan het begin van de uitbraak vorig jaar een andere mening had, zei hij er in het begin zelf "ook ingestonken" te zijn. "De helft van de bevolking zou spontaan neervallen", kreeg hij in het begin het idee van de berichten. Maar hij ontdekte dat corona "niet het ebolavirus is".
Farid Azarkan
Denk is vooral een partij die tegen discriminatie strijdt, maar volgens Denk-lijsttrekker Azarkan is de tijd rijp om de partij te verbreden. Bestrijden van ongelijkheid en discriminatie is het speerpunt van de partij, maar Denk wil zich ook gaan focussen op thema's als zorg en woningbouw. Met 20 jaar vastgoedervaring als onder meer directeur van de Rijksgebouwendienst zei Azarkan "wel ideeën" te hebben over woningbouw.
In de zorg pleit de partij voor het volledig afschaffen van het eigen risico. Daar zijn ze overigens niet de enige in, erkent Azarkan.
Kees van der Staaij
De SGP aast niet op regeringsverantwoordelijkheid, maar loopt er ook niet voor weg. Dat zei SGP-lijsttrekker Van der Staaij bij de NOS. Over de positie van de SGP benadrukte hij dat elke partij "ertoe kan doen", nu kabinetten de laatste tijd geen stevige meerderheden meer hebben in Eerste en Tweede Kamer.
Hij onderstreepte dat de SGP van nature altijd al constructief is, dat je vanuit de oppositie inbreng kan hebben en dat juist de huidige tijd kansen biedt. Van der Staaij wil het liefst zelf in de Kamer blijven. Hij is al sinds 1998 Kamerlid, en heeft daar "voorlopig geen genoeg van".
Mark Rutte
Veel mensen wilden van Mark Rutte weten waarom hij ook na de toeslagenaffaire niet is weggegaan als VVD-lijsttrekker. Rutte zei daarover nog eens dat bij de toeslagen dingen verschrikkelijk fout zijn gegaan, maar dat hij ook trots is op dingen die wel goed zijn gegaan en dat hij daarom niet is opgestapt. Hij heeft nog steeds energie om de VVD aan te voeren. "In de campagne voelt het of ik het voor het eerst doe."
Verder zegt Rutte dat hij toch geen nieuwe kerncentrale in Groningen wil. Hij denkt dat het wel gaat lukken om een andere plek te vinden voor een nieuwe kerncentrale. De VVD vindt dat kernenergie nodig is.
Lilian Marijnissen
De SP zal alleen toetreden tot een kabinet als dat de ongelijkheid in Nederland aanpakt. Lijsttrekker Marijnissen zou het wel "geweldig" vinden als haar partij voor het eerst in het kabinet komt. Als belangrijke punten voor dat nieuwe kabinet noemde ze onder meer verhoging van het minimumloon en het meedelen van werknemers in de winsten van bedrijven.
Volgens Marijnissen is het belangrijk dat de SP meeregeert, omdat het er na de coronacrisis om gaat wie de rekening gaat betalen. "Met de SP zal dat een stuk socialer zijn dan zonder ons." Ze wil er niet erg op vooruitlopen met wie ze een coalitie wil vormen, maar ze zal dat zeker niet doen met PVV en Forum voor Democratie.
Gert-Jan Segers
Een vaccinatiebewijs mag niet het enige ticket voor de samenleving worden, vindt ChristenUnie-leider Segers. De ChristenUnie wil het vaccineren niet verplichten. "Zo'n paspoort mag niet als ticket voor de samenleving gebruikt worden, dan is het indirecte dwang." Segers wil dat ook een negatief testbewijs toegang tot evenementen geeft.
Segers zelf zegt zich wel in te laten inenten. Als een kijker hem vraagt of hij zijn lot niet in Gods handen legt, zegt hij dat te doen, maar dat dat niet haaks op vaccineren hoeft te staan. Zijn ouders - Segers komt uit Lisse in de bollenstreek - zeiden ooit al tegen hem: "We zorgen ook goed voor de bollen, dus waarom zouden we de kinderen niet inenten".
Liane den Haan
Den Haan is sinds vorig jaar lijsttrekker van 50Plus. De ouderenpartij heeft zich onder haar voorganger Henk Krol altijd hard gemaakt voor een AOW-leeftijd van 65 jaar. In het verkiezingsprogramma van de partij, waarvan Den Haan wil dat Verkoelen zich eraan houdt, staat ook dat de partij een volledige AOW-uitkering op 65-jarige leeftijd wil.
50Plus-lijsttrekker Den Haan roept haar partijgenoot Ellen Verkoelen op om zich te schikken naar het verkiezingsprogramma van de partij. Anders kan ze zich beter terugtrekken als kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen, vindt ze. Verkoelen is nummer 3 op de kieslijst van 50Plus. Zij zegt in een reactie tegen de NOS dat ze zich 'overvallen' voelt door de uitspraken van Den Haan.
Sigrid Kaag
Medisch-ethische onderwerpen moeten volgens D66-lijsttrekker Kaag een vrije kwestie zijn en daar moeten geen afspraken over worden gemaakt in het nieuwe regeerakkoord. "Dit hoort bij het maatschappelijk debat en daarna in de Tweede Kamer." Kwesties van leven en dood kun je volgens haar niet uitruilen.
Dat geldt ook voor het wetsvoorstel voltooid leven van D66. "Als ik 75 ben en het gevoel heb dat ik klaar ben met mijn leven en dat ik wil sterven op de manier die ik kies, hebben we daar een zorgvuldig proces voor ontwikkeld. Daar moeten we als beschaafde samenleving naar willen kijken."
Het CDA-voorstel om de duur van de WW te bekorten is volgens CDA- lijsttrekker Hoekstra iets voor 2025 of daaromtrent. Het geldt ook niet voor iedereen die nu al WW heeft. Hoekstra kreeg vorige week van veel kanten kritiek op zijn voorstel de maximale duur van de WW te beperken tot één jaar in plaats van twee.
Hoekstra kreeg ook de vraag of het CDA de boeren niet harder moet aanpakken om de uitstoot van schadelijke stoffen terug te dringen. Volgens hem is het eerlijk om boeren een bijdrage te vragen en dat dat vooral samen met hen moet gebeuren, bijvoorbeeld door innovatie. Maar hij vindt het onverstandig om te zeggen dat de veestapel sowieso moet worden gehalveerd, zoals bijvoorbeeld D66 wil. "Dan wordt het iets dogmatisch."
Esther Ouwehand
"Steeds meer mensen realiseren zich dat de klimaatcrisis moet worden gestopt. Maar we moeten niet doorgaan met hier en daar een beetje klimaatbeleid en een beetje natuurbeleid, want dat gaat vroeg of laat fout", zegt Partij voor de Dieren-lijsttrekker Ouwehand. "De boel moet echt kantelen en er moeten taboes worden doorbroken. We kunnen niet oneindig economisch groeien op een planeet die niet meegroeit."
Ouwehand benadrukte dat virologen er al decennia op wijzen dat virussen van dieren op mensen overspringen. "We moeten niet alleen naar hen luisteren als er een virusinfectie is uitgebroken, maar ook hun waarschuwingen serieus nemen."
Komende week schuiven Geert Wilders en Jesse Klaver nog aan bij de NOS. Die gesprekken zijn rond 9.15u live te volgen via de site en app, vragen stellen kan via Facebook en YouTube.