NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Trump: 'Geen Amerikaanse gewonden of doden, geen militaire reactie naar Iran'

 • Iran heeft vannacht een tiental raketten afgevuurd op twee luchtmachtbases in Irak waar Amerikaanse troepen gestationeerd zijn. Het is niet duidelijk wat de schade is.
 • Iran zegt dat de aanval is uitgevoerd als vergelding voor de liquidatie van generaal Qassem Soleimani door de VS.
 • Vanwege de gespannen situatie in het land worden Nederlandse militairen in Irak mogelijk verplaatst.
Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  Met de speech van Amerikaans president Donald Trump komt er een einde aan het liveblog.

  In het onderstaande bericht leest u het laatste nieuws rond de spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten.

 • De-escalatie van het conflict

  "Trump had een dubbele boodschap", zei correspondent Arjen van der Horst zojuist in het NOS Journaal. "Aan de ene kant had hij harde woorden voor Teheran. Het blijft volgens hem het grootste gevaar van de regio. Hij zal daarom harde sancties aan blijven houden tegen Iran. Tegelijkertijd horen we ook een Trump die probeert te de-escaleren", zegt Van der Horst.

  De Amerikaanse president benoemde dat het erop lijkt dat Iran het bij deze aanval laat. Dat is volgens Trump goed voor de wereld. "Zo lijkt het er op dat beide landen de situatie proberen te de-escaleren", zei Van der Horst.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Correspondent Arjen van der Horst: 'Trump had een hele dubbele boodschap'
 • Reisadvies Iran aangepast, alle reizen geschrapt

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Iran aangepast. "De veiligheidssituatie is onvoorspelbaar. Bent u in Iran? Bedenk dan of uw verblijf echt noodzakelijk is", aldus het ministerie. De aanpassing betekent dat alle geplande reizen naar Iran worden geschrapt, laat de brancheorganisatie in de reiswereld ANVR weten.

  Op dit moment gaan er volgens de ANVR niet veel mensen naar Iran, omdat het nu niet het seizoen is. "We verwachten niet dat er nu heel veel mensen georganiseerd heen gaan. Het gaat hoogstens om een handjevol mensen - als er al mensen zitten." Wie van plan was om naar Iran te reizen moet contact opnemen met het reisbureau, dan wordt het geld teruggegeven.

  Het grootste deel van Iran is nu oranje gekleurd op een kaart van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie raadt aan "alleen noodzakelijke reizen" uit te voeren. Eerder was het gebied geel ('let op, veiligheidsrisico').

  Voor de delen van Iran die grenzen aan Irak, Afghanistan en Pakistan gold al een negatief reisadvies. Dat blijft van kracht.

  Ministerie van Buitenlandse Zaken
 • Nu geen militaire reactie tegen Iran

  De VS zal nu geen verdere militaire acties tegen Iran ondernemen, zei Trump zojuist tijdens de persconferentie in het Witte Huis. Hij zegt dat de VS klaar is "om vrede te omarmen met iedereen die het zoekt". De Amerikaanse president beantwoordde na de verklaring geen vragen van de bijeengekomen pers.

  "Tot slot willen we de mensen en leiders in Iran zeggen dat we willen dat ze een geweldige toekomst hebben, een die je verdient", zei Trump afsluitend. "Een van welvaart en harmonie."

 • Opnieuw dreigende woorden rond kernwapens

  De persconferentie van Trump begon met een aankondiging dat Iran tijdens zijn presidentschap "nooit nucleaire wapens zal hebben". "De jacht van Iran naar kernwapens bedreigt de beschaving." Om Iran het zwijgen op te leggen zal de VS verder zoeken naar opties om Iran economisch sancties op te leggen.

  Europa, China, Rusland en andere landen moeten wat hem betreft van de nucleaire deal met het land wegblijven. "We moeten allemaal samenwerken om een deal met Iran te sluiten die de wereld veiliger en vrediger maakt

 • 'Geen Amerikaanse doden of gewonden'

  "Ik denk dat de Amerikaanse bevolking blij mag zijn. Er zijn geen Amerikaanse doden of gewonden gevallen tijdens de aanval van Iran", zei Amerikaans president Donald Trump zojuist tijdens een persconferentie in het Witte Huis. "Al onze soldaten zijn veilig, en er is minimale schade aan onze bases." Ook zijn er op de bases van de Amerikanen geen Iraakse doden gevallen.

  "Het waarschuwingssysteem werkte goed", zei Trump tijdens zijn eerste publieke reactie na de raketaanval. Ook zei hij dat de dreiging van Iran af lijkt te nemen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  President Trump: 'Geen Amerikanen omgekomen bij aanval door Iran'
 • Boris Johnson belde vanmiddag met Trump

  Brits premier Boris Johnson heeft vanmiddag gebeld met Amerikaans president Donald Trump. "Ze spraken over de-escalatie en de nood aan een diplomatieke oplossing voor deze crisis", zei een woordvoerder van Johnson. De twee heren hebben afgesproken om contact te houden.

  De Amerikaanse president laat op dit moment op zich wachten. Hij zou rond 17.00 uur een verklaring afleggen, maar vooralsnog heeft hij zich niet laten zien.

 • 'Iran raakte opzettelijk geen Amerikaanse troepen'

  Bij Amerikaanse en Europese regeringsbronnen wordt gedacht dat Iran bij de raketaanvallen van vannacht opzettelijk Amerikaanse militaire slachtoffers vermeden heeft. Zo wilden ze verdere escalatie van het conflict vermijden, meldt persbureau Reuters.

  Het is nu aan Amerikaans president Donald Trump om te reageren. Doordat er geen slachtoffers gevallen zijn kan hij er nu voor kiezen om te de-escaleren. Rond 17.00 uur wordt er meer duidelijk. Dan reageert Trump voor het eerst in persoon. De speech in het Witte Huis kunt u hier zien.

 • Turkije en Rusland bang voor instabiliteit

  In een gezamenlijke verklaring pleiten Rusland en Turkije opnieuw voor de-escalatie in de regio. De landen vrezen voor verdere instabiliteit, en zeggen dat diplomatie voorrang moet krijgen. Het statement kwam er na een bilateraal overleg tussen Turks president Erdogan en Russisch president Poetin. "We zullen er alles aan doen om de regio niet te laten verdrinken in bloed en tranen", voegde Erdogan aan het statement toe.

 • Wat we op dit moment weten

  Wereldwijd is de Iraanse raketaanval van op Amerikaans bases in Irak veroordeeld. Vanuit Iran zijn er vannacht vijftien raketten afgevuurd op twee Amerikaanse luchtmachtbases. De Iraanse staatstelevisie meldt dat er 80 Amerikaanse doden zijn, volgens de laatste berichten van het Pentagon is er geen enkele Amerikaan gedood.

  Amerika-correspondent Arjen van der Horst noemde de aanval "een hele kleine militaire actie van Iran". De vraag is nu of Washington dit ook zo zal interpreteren. Het kan zijn dat dit als actie voor de eigen bühne in Iran geduid wordt. "Als dat het geval is, en dat gaan we vandaag horen van president Trump, dan zouden ze kunnen besluiten: laten we het hierbij houden en het niet verder laten escaleren."

  Volgens correspondent Daisy Mohr is Iran niet uit op verdere escalatie. "Dit was een vergeldingsactie. We hebben van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend al gehoord dat ze niet uit zijn op een regelrechte oorlog of een volledige escalatie, maar dat ze wel moesten reageren op wat er is gebeurd met generaal Soleimani."

  Om 17.00 uur weten we na de toespraak van Trump meer over het Amerikaans standpunt.

 • Trump reageert vanmiddag

  Amerikaans president Donald Trump zal vanmiddag om 17.00 uur Nederlandse tijd reageren op de aanval. Zijn laatste reactie dateert van 11 uur geleden, dat was op Twitter. Hij zei toen dat alles op dat moment goed ging.

  De toespraak die hij vanmiddag vanuit het Witte Huis houdt is live op NOS.nl te volgen.

 • Geen debat in Tweede Kamer

  Een deel van de Tweede Kamer wilde het kerstreces onderbreken om nog deze week een debat te houden over de situatie in het Midden-Oosten. Maar dit verzoek, van regeringspartij D66, haalde net geen meerderheid: de helft van de Kamer was voor, de helft tegen. Van de regeringspartijen was alleen D66 voorstander.

  De Tweede Kamer is nog tot en met maandag 13 januari met reces.

 • NAVO

 • Nederlandse militairen in Irak mogelijk verplaatst

  Vanwege de gespannen situatie worden mogelijk Nederlandse militairen in Irak verplaatst. "Om veiligheidsredenen houden we rekening met verplaatsingen van Nederlandse militairen in het operatiegebied'", zegt het ministerie van Defensie. Eerder werd al bekend dat de Nederlandse trainingsmissie in Noord-Irak is stilgelegd en dat ook het trainen van Iraakse commando's in Bagdad is opgeschort. Maar toen waren er nog geen plannen over het verplaatsen van militairen.

  In totaal zijn er zo'n vijftig Nederlandse militairen in Irak, veertig in de noordelijke stad Erbil en tien in Bagdad. Defensie wil verder niet veel kwijt. Het ministerie wil bijvoorbeeld ook niet zeggen waar de Nederlanders dan mogelijk naar toe gaan. Maar als er inderdaad verplaatsingen komen, worden volgens Haagse bronnen de meeste Nederlanders waarschijnlijk binnen Irak verplaatst en mogelijk enkele naar Jordanië.

  Gisteren verplaatste Duitsland ook al een deel van zijn militairen naar Jordanië (en Koeweit). Ook andere landen, zoals Canada, Roemenië en Kroatië, halen hun troepen deels weg uit Irak.

 • Minister Blok: 'We streven naar kalmte'

  Nederland veroordeelt de Iraanse aanvallen op legerbases waar troepen van de anti-IS-coalitie gehuisvest zijn, waaronder Nederlanders, zegt minister Blok van Buitenlandse Zaken in een reactie. "Het gebruik van ballistische raketten door Iran is zeer zorgelijk. We zijn opgelucht dat er geen sprake lijkt van slachtoffers. De in Irak gevestigde Nederlandse troepen zijn in veiligheid en ongedeerd."

  Blok zegt dat Nederland blijft inzetten op de-escalatie. "We streven naar kalmte en het verminderen van spanningen." De minister is vandaag in Brussel om dit te bespreken met EU-buitenlandchef Josep Borrell. Blok: "De afgelopen dagen belde ik met collega-ministers uit Irak, Saoedi-Arabië en Oman om de noodzaak van de-escalatie te benadrukken. Iran staat bovenaan de agenda tijdens het ingelaste overleg met mijn Europese collega's in Brussel vrijdag."