Trump spreekt vanuit het Witte Huis
NOS NieuwsAangepast

Trump: krachtige sancties tegen Iran, geen Amerikaanse slachtoffers

De Verenigde Staten stellen nieuwe, strengere sancties in tegen het Iraanse regime, heeft president Trump aangekondigd in antwoord op de Iraanse raketaanvallen van afgelopen nacht. Andere mogelijkheden om te reageren worden nog besproken, zei hij.

In een speech in het Witte Huis gaf hij verder geen details over de sancties, die pas worden opgeheven "als Iran zijn gedrag verandert". Hij wil dat Iran stopt met zijn nucleaire programma en zijn steun voor terroristische organisaties in de regio.

Trump bevestigde dat er geen Amerikaanse doden zijn gevallen bij de bombardementen op Iraakse bases waar Amerikaanse militairen zijn gestationeerd. De raketten richtten minimale schade aan het materieel aan, zei Trump. Ook onder de Irakezen vielen geen slachtoffers.

Trump begon zijn speech met een belofte:

President Trump: 'Geen Amerikanen omgekomen bij aanval door Iran'

De Iraniërs vergolden afgelopen nacht de liquidatie van hun machtigste militair, Qassem Soleimani. De generaal kwam vorige week vrijdag om het leven door een Amerikaanse drone-aanval op de luchthaven van Bagdad.

Volgens Trump lijkt het erop dat Iran het hier voorlopig bij laat. Hij zei dat hij zelf ook liever geen wapens meer inzet. "Amerikaanse macht, zowel militair als economisch, is het beste afschrikmiddel."

Trump had een heel dubbele boodschap, zegt correspondent Arjen van der Horst:

Correspondent Arjen van der Horst: 'Trump had een hele dubbele boodschap'

"Alles wijst erop dat de Amerikanen het hier vooralsnog bij laten", zegt correspondent Arjen van der Horst. "Natuurlijk gebruikte de president nog steeds strenge woorden voor Iran, dat hij een groot gevaar voor de regio noemde. Maar dit biedt een uitweg uit de escalatie van het conflict van de afgelopen dagen."

Trump riep het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China op om net als de VS het atoomakkoord met Iran op te zeggen en een nieuwe, betere deal na te streven. Hij gaat de NAVO-landen vragen om actiever te worden in het Midden-Oosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl