Trump maakt bekend dat de VS uit de atoomdeal met Iran stapt
NOS NieuwsAangepast

Trump: VS stapt uit atoomakkoord met Iran, stelt sancties opnieuw in

President Trump heeft bekendgemaakt dat de VS zich terugtrekt uit het atoomakkoord met Iran. Hij tekende een presidentieel memorandum waarmee de economische sancties tegen Iran weer volledig worden ingesteld. Hij heeft er niet voor gekozen slechts een deel van de sancties weer in te stellen, zoals sommigen verwachtten.

Wel krijgen bedrijven en overheden een aantal maanden de tijd om hun activiteiten in Iran en handelsrelaties met Iran af te ronden. Zo worden de handel in staal, aluminium en kolen pas na 90 dagen weer verboden. Ook de financiële handel valt pas na 90 dagen weer onder de sancties. De handel in olie en olieproducten moet over 180 dagen worden gestaakt.

De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland waarschuwde vanavond het Duitse bedrijfsleven onmiddellijk te beginnen met het verlaten van Iran.

Trump zei dat door zijn besluit "grootse dingen kunnen gebeuren". Hij voorspelde dat de Iraniërs een nieuwe en blijvende overeenkomst zullen willen, die tot vrede en stabiliteit zal leiden. Als ze zover zijn, zal hij daar klaar voor zijn, zei hij.

Bekijk hier het moment dat Trump bekendmaakt uit de Iran-deal te stappen:

'Ieder land dat Iran helpt kan sancties verwachten'

In de kern fout

De deal die de VS, Rusland, China, Frankrijk, Engeland en Duitsland in 2015 met Iran sloten, is volgens Trump in de kern fout. Deze maakte het Iran volgens Trump mogelijk door te gaan met het ontwikkelen van een kernwapen.

"Deze rampzalige overeenkomst gaf Iran miljarden dollars. We hebben bewijs dat Irans belofte om op te houden met het maken van een kernwapen een leugen was, zoals Israël vorige week liet zien", zei hij. Als de overeenkomst in stand blijft, dan zal er snel een nucleaire wapenwedloop in het Midden-Oosten ontstaan, aldus Trump.

Hij noemde Iran de belangrijkste staatssponsor van terreur. Geen actie van het regime is gevaarlijker dan het najagen van kernwapens, zei hij.

Kijk hieronder de hele toespraak van Trump terug:

De hele toespraak van president Trump over Iran en het atoomakkoord

Volgens het in 2015 gesloten akkoord aanvaardt Iran beperkingen op zijn nucleaire activiteiten en staat het controles daarop toe door het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), in ruil voor opheffing van economische sancties. Zo heeft Iran een groot deel van zijn voorraad uranium naar Rusland gebracht en het aantal centrifuges om uranium te verrijken drastisch teruggebracht.

De deal werd gesloten met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland. De sancties, zoals het bevriezen van Iraanse tegoeden bij buitenlandse banken, zijn sindsdien gedeeltelijk opgeheven. Europese landen hebben zich de afgelopen tijd sterk gemaakt voor het akkoord en hebben er bij Trump op aangedrongen dat de VS de deal blijft steunen.

Trump heeft steeds gezegd dat de overeenkomst "de slechtst mogelijke deal ooit" is. Met tegenzin ondertekende hij tot nu toe elke vier maanden de opheffing van Amerikaanse sancties.

Iran heeft steeds gezegd dat zijn nucleair onderzoek alleen civiele doelen diende, maar er zijn sterke aanwijzingen dat er in het verleden wel degelijk is gewerkt aan de ontwikkeling van een kernwapen.

Waarom de Iran-deal zo'n big deal is

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl