Strafhof vaardigt arrestatiebevelen uit tegen Netanyahu, Gallant en Hamas-leider
Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de Israëlische premier Netanyahu en de voormalige minister van Defensie Gallant.
Ook tegen Hamas-leider Masri, ook wel bekend als Deif, vaardigt het hof een bevel uit. Berichten over de dood van Deif zijn nog niet zeker genoeg dat de aanklagers zijn zaak al willen laten vallen.
Aanklager Khan wil de Israëlische leiders vervolgen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid voor hun rol in de Gaza-oorlog. Onder hun verantwoordelijkheid zou de burgerbevolking in Gaza zijn uitgehongerd en vervolgd zonder militaire noodzaak.
"Opzettelijk en bewust onthielden ze de burgerbevolking van Gaza middelen die noodzakelijk zijn voor hun voortbestaan, zoals voedsel, water en medicijnen, evenals brandstof en elektriciteit", schrijft Khan. Hij wijst erop dat "zo de omstandigheden werden gecreëerd die bedoeld waren om deels de burgerbevolking van Gaza te vernietigen".
Volgens de aanklager zijn er door het handelen van de beide mannen bijvoorbeeld kinderen gestorven door honger en dorst. Ook kon er niet voldoende medische zorg worden geleverd. Netanyahu ontsloeg Gallant begin deze maand vanwege verschil in inzicht over het verloop van de oorlog.
Ook Deif wordt door de aanklager vervolgd voor misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, in zijn geval voor zijn rol in de aanval op Israël van 7 oktober vorig jaar. Als belangrijkste militair leider van Hamas wordt hij verantwoordelijk gehouden voor de moorden, martelingen, verkrachtingen en ontvoeringen die toen plaatsvonden.
Aanvankelijk had hoofdaanklager Khan voor die aanklachten ook de Hamas-kopstukken Ismail Haniyeh en Yahya Sinwar willen vervolgen, maar zij zijn inmiddels door Israël gedood. Haniyeh werd tijdens een bezoek aan Teheran opgeblazen, Sinwar werd min of meer toevallig gedood in een confrontatie met Israëlische militairen.
Israël claimde eerder dit jaar ook al Deif uitgeschakeld te hebben, bij een aanval op het tentenkamp waar hij zich zou hebben schuilgehouden. Het Strafhof zegt die informatie niet onafhankelijk te kunnen bevestigen en daarom vervolging door te zetten.
Weinig gevolgen
De aanklacht brengt met zich mee dat landen die zijn aangesloten bij het Strafhof de drie moeten arresteren, maar het oppakken van een zittend premier is nog nooit gebeurd. Zo loopt er ook sinds maart vorig jaar al een arrestatiebevel tegen de Russische president Poetin, maar reist die nog naar bevriende landen.
Israël heeft bovendien het Strafhof helemaal niet erkend, net als grootmachten de VS, Rusland en China. Een bezwaar van Israël dat het Strafhof daarmee helemaal geen jurisdictie heeft over wat er gebeurt in eigen land, wezen de rechters in een eerdere zitting van de hand. De vervolging van de drie gebeurt onder de erkenning van het hof door de Palestijnse gebieden.
Deze gerechtelijke procedure staat los van de uitspraken van het Internationaal Gerechtshof over de Gaza-oorlog. Dat instituut doet uitspraken over de verantwoordelijkheden van landen, het Strafhof spitst zich toe op personen. Ook het Gerechtshof buigt zich over het leed in Gaza. Het oordeelde daarover in een tussenvonnis dat Israëls activiteiten neigen naar genocide en het land er alles aan moet doen om dat te voorkomen.