NOS SchaatsenAangepast

Sterke Velzeboer start shorttrackseizoen met gouden medaille op World Tour

Xandra Velzeboer is ijzersterk begonnen aan het shorttrackseizoen. De 23-jarige Nederlandse pakte het goud op de 1.000 meter bij de eerste World Tour (voormalig wereldbeker) van dit seizoen in het Canadese Montreal.

In haar carrière mocht Velzeboer negen keer eerder op de hoogste trede van een wereldbekerpodium plaatsnemen. Ook heeft de sprintster al zes gouden WK-medailles op haar palmares staan.

"Echt geweldig, ik ben hier heel blij mee", straalde Velzeboer. "Dit is weer de eerste wedstrijd op dit niveau, dus het is een lekker begin van het seizoen."

Goede opbouw

Velzeboer, die in 2023 wereldkampioen werd op de kilometer, bouwde haar race in de finale goed op. Direct na de start pakte ze de derde positie, maar ze had enkele fraaie inhaalacties in huis. Daarmee troefde ze de Amerikanen Kristen Santos-Griswold en Corinne Stoddard af.

"Ik was heel erg in controle tijdens de race, voelde me best wel kalm", analyseerde Velzeboer de finale. "Ik zat in een flow."

Ze reed voor het eerst een internationale wedstrijd met de door haar vader Mark ontworpen helm. De helm, voorzien van een groot vizier met enkele luchtgaten, bedekt het hele gezicht van de shorttracksters en moet meer veiligheid bieden.

Shorttrackster Velzeboer na 'geweldige' seizoenstart: 'Zat in een flow'

In de aflossingsfinale pakte Velzeboer met Nederland zilver. Het sterk verjongde Nederlandse team, vanwege onder andere het stoppen van Yara van Kerkhof en de afwezigheid van Suzanne Schulting, bestond in Montreal uit de zussen Xandra (23) en Michelle Velzeboer (21), Angel Daleman (17) en Diede van Oorschot (20).

Oranje was goed op weg in de finale en had zelfs de koppositie te pakken, maar na een glijpartij van Michelle Velzeboer waren de kansen op goud verkeken. Het Nederlandse kwartet finishte als derde, maar na het langdurig bekijken van de beelden door de VAR werd winnaar Canada bestraft. De Canadezen bleken schuldig te zijn aan de val van Velzeboer, waardoor Nederland een plek opschoof. Het goud was voor de Italianen.

Nederlandse mannen missen finales

Jens van 't Wout reed op de 500 meter een sterke kwartfinale, maar kwam er in de halve finale niet aan te pas. Hij kon niet meestrijden om de voorste plaatsen en kon een finaleplaats dus vergeten.

Ook op de 1.500 meter zaten er geen Nederlanders in de finale. Van 't Wout, Sven Roes en Itzhak de Laat sneuvelden in de halve finales. Van 't Wout eindigde in zijn sterk bezette heat als derde, achter de Canadees William Dandjinou (uiteindelijke winnaar van de afstand) en de Zuid-Koreaan Park Ji Won (wereldkampioen 1.500 meter van 2023).

Fotofinish in finale 1.500 meter World Tour Montreal: Dandjinou troeft Park af

Roes, die na jarenlang blessureleed zijn rentree maakte op internationaal niveau, begon in zijn halve finale sterk, pakte de koppositie, maar werd in deel twee van de race door meerdere concurrenten ingehaald. Hij leek even te kunnen profiteren van een valpartij, maar vloog vervolgens zelf uit de bocht. De Laat kwam ook niet meer in de buurt van de finaleplaatsen.

Het tweede shorttrackweekend van de World Tour, die volgend weekend plaatsvindt, is van Salt Lake City verhuisd naar Montreal. De baan in het Amerikaanse Salt Lake is vanwege gebreken in de boarding om veiligheidsredenen afgekeurd.

Nu kunnen de shorttrackers hun verblijf in het Canadese Montreal dus verlengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl