Xandra Velzeboer met speciale helm
NOS Schaatsen

Rijdt de hele shorttrackwereld straks met veilige 'Velzeboer-helm'?

Xandra en Michelle Velzeboer rijden vanaf dit shorttrackseizoen hun rondjes met een opvallende, nieuwe, helm die nog meer veiligheid moet bieden. Als het aan Xandra ligt, rijdt de hele shorttrackwereld er straks mee.

De helm, voorzien van een groot vizier met enkele luchtgaten, bedekt het hele gezicht van de shorttracksters. "Op dit moment draagt iedereen een bril voor de bescherming van de ogen, maar met deze helm is het hele gezicht beschermd als een mes van een rijdster voor je naar achter schiet bij een valpartij", legt Xandra Velzeboer uit.

De helm is bedacht door haar vader Mark, die eerder ook al een nekbeschermer bedacht waarmee zijn dochters extra beschermd werden tegen snijwonden.

Aanleiding was het ongeluk van Jens van 't Wout in 2019. Mark Velzeboer ontwikkelde de helm samen met oud-shorttracker Diederik van der Steen en ontwerper Leon Zautsen.

Jens van 't Wout hield een litteken over aan een val in 2019

De nieuwste uitvinding is inmiddels goedgekeurd door de Internationale Schaatsunie (ISU) en daardoor reden de beide shorttracksters er afgelopen weekend al mee tijdens de Dutch Open.

'Het belemmert je in niks'

De nieuwe helm was wel even wennen, erkent Xandra. "Maar eigenlijk was dat na één training ook wel over. Dit is voor ons wel de standaard vanaf nu, dat is de bedoeling."

En dus zou het de wereldkampioene op de 500 meter, 1.000 meter en de aflossing niks verbazen als er straks veel meer shorttracksters met deze helm gaan schaatsen.

"In het shorttrack gebeurt er van alles voor je. Ik voel me met deze helm veiliger en dat is fijn. Het belemmert je ook in niks, dus ik zou niet weten waarom je het niet zou willen dragen."

Knegt op World Tour-koers, zusjes Velzeboer introduceren nieuwe helm

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl