Micky van de Ven
NOS Voetbal

Na 30 duels op rij ontbreekt Van Dijk, krijgt Van de Ven kans centraal achterin?

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

Voor het eerst in ruim twee jaar speelt het Nederlands elftal zonder Virgil van Dijk, maandag in München tegen Duitsland. De zeldzame afwezigheid van de geschorste aanvoerder, die afgelopen vrijdag tegen Hongarije met twee keer geel voortijdig in de kleedkamer belandde, biedt kansen voor anderen. Met name voor Micky van de Ven.

In juni 2022 gaf de toenmalige bondscoach Louis van Gaal Van Dijk rust en mocht de verdediger van Liverpool de Nations League-duels met Wales (twee keer) en Polen overslaan. Sindsdien was de teamcaptain onafgebroken present op het veld bij het Nederlands elftal.

In die reeks van dertig opeenvolgende interlands was Van Dijk alleen in juni van dit jaar in de oefenwedstrijd tegen Canada (4-0) geen basisspeler maar invaller. Matthijs de Ligt en Daley Blind startten toen in het verdedigingscentrum.

Zoals de afwezigheid van Frenkie de Jong in de tweede termijn van Koeman tot kansen voor anderen leidde en uiteindelijk ook mede een breed en sterk aanbod aan alternatieven opleverde op het middenveld, heeft de absentie van Van Dijk ook een voordeel. Het biedt een kans voor een ander om zich eens links in het centrum van de verdediging te laten zien.

Favoriete positie? 'Natuurlijk liefst centraal'

Koeman liet vrijdag in Boedapest doorschemeren dat Van de Ven de logische kandidaat is om Van Dijk te vervangen, zeker nu Nathan Aké met een blessure thuiszit. De 23-jarige linkspoot van Tottenham Hotspur maakte in acht van zijn negen interlands tot nu toe zijn opwachting als linksback.

"Ik speel natuurlijk het liefst centraal", zei Van de Ven eerder deze week. "Daar heb ik bij Wolfsburg altijd gestaan en nu bij Tottenham ook. Dat is de positie die ik het meest bespeel."

Alleen bij zijn debuut in oktober 2023 tegen Frankrijk (1-2 nederlaag) stond hij als invaller tien minuten in een driemansverdedigingscentrum bij Oranje. Zijn daaropvolgende interlands werd hij als linksback gebruikt, waarvan de laatste keer vrijdag tegen Hongarije.

Met het wegvallen van de aanvoerder heeft Koeman niet meer de mogelijkheid om het duo Van de Ven-Van Dijk te testen, waar hij afgelopen maandag op hintte. Van Dijk zou dan van links naar rechts in het centrum verhuizen.

"Die twee samen centraal, dat zou kunnen, denk ik", zei de bondscoach toen. "Maar we hebben het nog nooit kunnen zien. Ik wilde het vorig jaar maart proberen, maar toen kwam het er niet van."

Verdedigingscentrum Oranje (basis) laatste vijf interlands

Wedstrijd Links centraal Rechts centraal
Nederland - Turkije (2-0) Virgil van Dijk Stefan de Vrij
Nederland - Engeland (1-2 n.v.) Virgil van Dijk Stefan de Vrij
Nederland - Bosnië en Herzegovina (5-2) Virgil van Dijk Matthijs de Ligt
Nederland - Duitsland (2-2) Virgil van Dijk Matthijs de Ligt
Hongarije - Nederland (1-1) Virgil van Dijk Stefan de Vrij

De andere opties centraal in de verdediging in de 22-koppige selectie zijn Stefan de Vrij, Matthijs de Ligt en Lutsharel Geertruida, van wie er één maandag rechts centraal begint.

Hato of Maatsen linksback

Als Koeman voor Van de Ven kiest, komt er een plek vrij op de linksachterpositie. Daarvoor zijn in deze selectie Jorrel Hato en Ian Maatsen de kandidaten. De 18-jarige Hato speelde als late invaller tegen Hongarije zijn tweede interland.

Voor de 22-jarige Maatsen zou het een langverwacht debuut betekenen. In september vorig jaar werd hij voor het eerst opgeroepen, maar hij kreeg nog nooit speelminuten.

Ian Maatsen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl