Oranje scoort pas na rood Van Dijk tegen defensief Hongarije: 1-1

• Jesse Wieten

redacteur Nederlands elftal

Bekijk de samenvatting van Hongarije - Nederland

Het Nederlands elftal heeft een lastige avond in Boedapest ternauwernood afgesloten met een 1-1 gelijkspel tegen Hongarije. Na een rode kaart voor Virgil van Dijk maakte Denzel Dumfries in de 83ste minuut gelijk.

Daarmee komt Oranje op vijf punten na drie wedstrijden in groep 3 van de Nations League. Maandag wacht koploper Duitsland, dat met 1-2 won in Bosnië en Herzegovina, in München.

De stand in groep 3 in Divisie A van de Nations League

Bondscoach Ronald Koeman zocht in Boedapest bevestiging en dezelfde energie en intensiteit als in de voorgaande wedstrijden tegen Bosnië en Herzegovina (5-2) en Duitsland (2-2). Hij deed dat met enkele andere namen.

Ten opzichte van de laatste wedstrijd maakte Matthijs de Ligt plaats voor Stefan de Vrij. Nathan Aké (geblesseerd) voor Micky van de Ven, Jerdy Schouten (geblesseerd) voor Quinten Timber en Brian Brobbey voor Joshua Zirkzee.

Met Zirkzee in plaats van Brobbey hoopte bondscoach Ronald Koeman beter te kunnen inspelen op de naar zijn verwachting defensieve Hongaren. Wat betreft die laatste gedachte kreeg hij gelijk.

Hongaren trekken zich terug

De Hongaren hadden duidelijk een les getrokken uit de met 5-0 verloren wedstrijd tegen Duitsland in september. Zo open en aanvallend als toen nooit meer, leek bondcoach Marco Rossi te hebben gedacht.

Het Hongarije van vanavond in de Puskás Aréna trok zich vanaf de start terug op eigen helft en liet de bal aan Oranje. Dat gaf een eentonig beeld met na een minuut of 25 zelfs 85 procent balbezit voor het Nederlands elftal.

Zirkzee krijgt geen ruimte

Het zijn cijfers die je kan verwachten tegen een voetbaldwerg als Liechtenstein, maar minder tegen een gerespecteerde voetbalnatie. Daar voegde Hongarije een flinke portie felheid en overtredingen aan toe.

Er bleek voor Oranje bijna geen doorkomen aan. Tijjani Reijnders was een keer dichtbij na een aardige actie, maar doelman Dénes Dibusz onderschepte de voorzet. Een schot van Reijnders ging naast.

Balverlies Reijnders, Hongarije scoort

Na balverlies van De Vrij werd Hongarije voor het eerst gevaarlijk en raakte Roland Sallai uit een slimme hoekschop van Dominik Szoboszlai de buitenkant van de paal. Na opnieuw balverlies van Oranje kwam het thuisland zelfs op 1-0.

Reijnders verloor de bal op eigen helft. Dumfries stond al te diep om Zsolt Nagy tegen te houden en na een voorzet van Nagy stond Sallai in de 32ste minuut volledig vrij om bij de tweede paal het net te vinden.

Sallai zet Hongarije na balverlies treuzelende Reijnders op 1-0

Na een curieus moment - Hongarije nam een doeltrap verkeerd en werd teruggefloten - kreeg Oranje nog een flinke kans om gelijk te maken via een indirecte vrije trap in het strafschop gebied van de Hongaren.

Op uitvoerig overleg tussen Reijnders, Van Dijk, Xavi Simons en Cody Gakpo volgde echter een matige uitvoering. Het schot van Gakpo was niet hard genoeg en bleef hangen onder keeper Dibusz.

Meer Oranjegevaar in tweede helft

Het was bij rust misschien al tijd voor 'Plan B' bij Oranje, maar bij afwezigheid van Wout Weghorst was het ideale 'Plan B' niet beschikbaar. Koeman liet wissels bij rust achterwege. Het tempo moest dan op zijn minst omhoog.

Dat gebeurde en Nederland werd in ieder geval gevaarlijker in de tweede helft. Dibusz redde op een kopbal van De Vrij en na een voorzet van Dumfries was Zirkzee niet alert genoeg om binnen te glijden.

Ook Reijnders liet zich weer zien, maar een zwakke aanname zat hem eerst in de weg en daarna was zijn inzet, die het midden hield tussen een schot en voorzet, veel te hard voor de vrijstaande Dumfries.

Rood Voor Van Dijk, goal Dumfries

Een kwartier voor tijd kwamen de wissels. Brian Brobbey voor Zirkzee, Guus Til voor Timber en Donyell Malen voor De Vrij. Uit een vrije trap van Simons kreeg Brobbey gelijk een grote kans. Hij kopte echter naast.

Zo kwamen de spitsen van Oranje, Brobbey en Zirkzee, hun doelpuntloze periode niet te boven. Met de uitsluiting van aanvoerder Van Dijk verdween de hoop op een ommekeer verder uit zicht.

Bekijk hier de rode kaart van Van Dijk, de goal van Dumfries en het eerbetoon voor Johan Neeskens:

Eerst kreeg Van Dijk geel voor commentaar op scheidsrechter Lukas Fähndrich en enkele minuten later nog een keer voor een overtreding op Kevin Csoboth.

Op de plek waar het Nederlands Elftal drie jaar geleden op het EK na rood voor De Ligt ten onder ging tegen Tsjechië (0-2) ging het nu niet helemaal mis. Met tien tegen elf kwam Nederland toch op gelijke hoogte.

Alsof Dumfries kracht had gekregen van de aanvoerdersband die hij had overgenomen van Van Dijk, kopte hij na een vrije trap van Gakpo prachtig binnen. Daar bleef het bij.

Was dit de bevestiging waar Koeman naar zocht? Dat niet. Het was gezien het wedstrijdverloop een welkom punt.