NOS Voetbal

Eindelijk gaat de eredivisie vrouwen van start, hoe staan de ploegen ervoor?

  • Jonna ter Veer

    redacteur NOS Sport

  • Jonna ter Veer

    redacteur NOS Sport

De mannen zijn al lang en breed begonnen, maar het nieuwe voetbalseizoen bij de vrouwen gaat dit weekend pas van start.

De titelstrijd kan spannend worden. Regerend landskampioen en Champions League-deelnemer FC Twente is met een nieuw team ouderwets goed, Ajax heeft wellicht een jasje uitgedaan na het vertrek van ervaren topspeelsters. PSV shopte flink en doet een serieuze gooi naar het kampioenschap.

Vanaf dit seizoen kan er worden gedegradeerd en dus staat er echt iets op het spel. Een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen bij de clubs.

Twente gaat Champions League in

Twente beleefde een flitsende start vanwege Champions League-plaatsing. Ook vernederden de Tukkers Ajax met 6-1 in de Supercup. De regerend landskampioen heeft het hele team ingericht op Europees voetbal.

De club verloor afgelopen zomer meer dan de helft van de basisspeelsters, onder wie Caitlin Dijkstra, Wieke Kaptein en aanvoerster Renate Jansen (naar PSV), maar shopte flink bij Fortuna Sittard en in het buitenland.

FC Twente wint de Supercup

Twente heeft een hongerig jong team met internationals. Opvallende nieuwelingen zijn het 18-jarige toptalent Daniela Galic uit Australië, die technisch zeer sterk is, de 16-jarige Rose Ivens uit het beloftenteam en het 17-jarige talent Sophie Proost, die Ajax plots verruilde voor diens grote rivaal.

Kan Ajax verwachtingen waarmaken?

De Ajax-voetbalsters kwamen vorig seizoen onverwacht ver in de Champions League (kwartfinales), waarna smaakmakers Romée Leuchter, Chasity Grant en Ashleigh Weerden vertrokken naar buitenlandse clubs. Het contract van succescoach Suzanne Bakker werd niet verlengd.

Er werd maar één speelster - de 17-jarige Bo van Egmond van PEC Zwolle - aangekocht. Nieuwe trainer Hesterine de Reus wil jonge speelsters verder ontwikkelen. Aanvoerster Sherida Spitse pleitte bij sportzender ESPN opvallend genoeg juist voor meer ervaring en een betere balans in de selectie.

Lily Yohannes (Ajax) in duel met Kayleigh van Dooren (FC Twente)

Kan Ajax met dit team opnieuw op een roze wolk komen? En welke stappen zet de inmiddels 17-jarige Lily Yohannes, die vorig seizoen door het Amerikaans nationale elftal werd opgepikt?

PSV doet gooi naar landstitel

Doorgaans spelen Twente en Ajax om het landskampioenschap, maar dit seizoen kan PSV langszij komen. De club formeerde een ijzersterk team met veel (internationale) ervaring. De ambitie is het pakken van de schaal.

Een greep uit de selectie: de kersverse internationals Gwyneth Hendriks en Nina Nijstad. Joëlle Smits, vorig seizoen genomineerd voor beste speelster van het jaar. De 18-jarige Veerle Buurman blijft op huurbasis nog een jaar in Eindhoven, maar maakte de overstap naar Chelsea.

Joëlle Smits

Ook kwam er ervaring bij. Zo kaapte PSV Feyenoord-aanvoerster Sisca Folkertsma weg. Van VfL Wolfsburg werd de 21-jarige Zwitserse Riola Xhemaili gehuurd.

Het onverwachte Telstar-Hera-huwelijk

Naast de titelstrijd is er nog een verhaal waar het vizier op kan: het Telstar-Hera-huwelijk. Het komende seizoen trekken Telstar en het nieuwe Hera United gezamenlijk op.

Telstar bungelt al jaren onderaan de eredivisie. Ze hebben wat speelsters uit het buitenland aangekocht, omdat er dankzij Hera een potje met geld is.

De belangrijkste nieuwkomers zijn de Marokkaanse international Samya Hassani, die van Fenerbahçe SK terugkeert naar Telstar. En Soraya Verhoeve van Ajax mét Champions League-ervaring.

Bij Fortuna Sittard moest flink worden bezuinigd; er vertrokken achttien speelsters, onder wie de Belgische topscorer Tessa Wullaert. Met de nieuwe hoofdtrainer Glenda van Lieshout mikt de club nu op de middenmoot.

ADO Den Haag kwam vorig seizoen in het linkerrijtje op karakter en wilskracht. Hun oude aanvoerster Annouk Boshuizen keerde terug van Twente. Ook speelt de dochter van Sarina Wiegman, Lauren Glotzbach, er. ADO blijft een geduchte tegenstander.

PEC Zwolle was op het WK onder-20 in Colombia hofleverancier met zes speelsters. De club uit Zwolle zit vol jong talent en speelt voetbal waar je vrolijk van wordt. Spits Hanna Huizenga (19), ex-Fortuna, kwam als versterking.

FC Utrecht gaat z'n tweede seizoen in, zonder topscorer Eshly Bakker, maar mét Nikita Tromp. De 22-jarige aanvalster komt over van Ajax en brengt Champions League-ervaring naar de Domstad.

Succesjes AZ

Feyenoord kende vorig seizoen een teleurstellende start, maar mede dankzij de aankoop van de Japanse international Toko Koga kwam het verdedigend goed. Middenveldster Kirsten van de Westeringh is weer fit na knieleed.

AZ heeft al een succesje te pakken: keepster Femke Liefting werd verkozen tot beste doelvrouw op het WK onder-20. Verder gaan de ogen weer op Floor Spaan, die vorig seizoen de snelste goal ooit maakte (na 11 seconden).

Excelsior kende een leegloop na het vertrek van trainer Richard Mank naar NAC, dat hoopt te promoveren. Hij nam zeven speelsters mee. Wordt het een promotie-degradatiestrijd tussen zijn oude en nieuwe liefde?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl