NOS Voetbal

FC Twente vernedert Ajax en wint Supercup, mede dankzij hattrick Van Dooren

Voetbalsters Twente vernederen Ajax en winnen Supercup voor derde jaar op rij

FC Twente heeft voor het derde jaar op rij de Supercup in het vrouwenvoetbal gewonnen door Ajax te verslaan. In de Grolsch Veste ging het een tijd gelijkop, maar was de regerend landskampioen uiteindelijk veel te sterk voor de bekerwinnaar uit Amsterdam: 6-1.

Kayleigh van Dooren, die lang kampte met blessureleed en de afgelopen twee seizoenen amper in actie kwam, was de uitblinker door drie goals te maken.

Twee goals in een minuut

Het eerste half uur bracht niet direct hoogstaand voetbal, maar wel een strijd waarin beide ploegen aan elkaar gewaagd waren. Dat Ajax na 28 minuten op voorsprong kwam, was dan ook niet onverdiend. De 18-jarige Lotte Keukelaar rondde een mooie dribbel door de Twentse verdediging af met een goed schot (0-1).

Die voorsprong was van korte duur, want vanaf de aftrap produceerde Twente de gelijkmaker. Een vlotte aanval kwam na wat grabbelwerk van Ajax-keeper Regina van Eijk terecht voor de voeten van Van Dooren, die simpel kon binnentikken. Binnen een minuut stond het daarmee alweer 1-1.

Nog voor rust zorgde diezelfde van Dooren ook voor de Twentse voorsprong door een geweldige steekpass van Anna Knol overtuigend binnen te schieten (2-1).

Van Dooren haalt overtuigend uit voor de 2-1

Na rust bleek Ajax niet bij machte om het Twente nog moeilijk te maken, waardoor de Tukkers konden uitlopen naar een grote zege.

Nikee van Dijk kwam deze zomer over van het Belgische OH Leuven en maakte met haar eerste officiële treffer de 3-1 voor Twente, waarna Van Dooren met een rake vrije trap haar hattrick completeerde (4-1).

De 5-1 kwam vervolgens tot stand na een curieuze situatie waarin de grensrechter een duidelijk geval van buitenspel over het hoofd zag. De vlag bleef omlaag, dus ging de goal van invaller Jaimy Ravensbergen door. Zij maakte ook de 6-1, door een voorzet binnen te lopen te midden van de apathische Ajax-defensie.

Werk aan de winkel

Zo bewees Twente wederom de beste Nederlandse vrouwenploeg van het moment te zijn, terwijl er werk aan de winkel is voor Ajax.

"Het was stil in de kleedkamer. Het is duidelijk, 6-1", vatte Ajax-aanvoerder Sherida Spitse samen. "We moeten onszelf de spiegel voorhouden. Wat ging er goed en wat ging er beter?"

"Maar de basis is altijd hard werken, en dat hebben we nu niet gedaan. En dat kan gewoon niet op dit niveau. Dan wordt je afgestraft. Dat doet wel zeer", concludeerde Spitse.

Bij FC Twente heerste grote tevredenheid na de grote uitslag. Coach Joran Pot: "Het is mooi als je voor zo'n prijs kan strijden en dan wil je hem gewoon winnen. En we hebben hem."

"Zeker in het begin speelde Ajax aardig voetbal, maar wij speelden constanter en hielden dat vast. Daar wonnen wij het op", oordeelde de coach van Twente,

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl