NOS VoetbalAangepast

De Reus nieuwe coach Ajax Vrouwen na opvallende keuze om Bakker te laten gaan

Ajax heeft Hesterine de Reus gecontracteerd als nieuwe hoofdtrainer. De oud-international van Oranje tekent voor twee seizoenen en is de opvolger van Suzanne Bakker, die in januari te horen kreeg dat haar aflopende contract niet werd verlengd.

De Reus, die 44 interlands speelde tussen 1983 en 1993, was jarenlang werkzaam bij de KNVB, waar ze diverse nationale jeugdteams trainde. Later werd De Reus bondscoach van China (onder 19) en Jordanië. Na een korte periode als trainer van PSV werd ze bondscoach van Australië, waar ze in 2014 na onmin in de spelersgroep vertrok.

Als technisch expert bij de UEFA en FIFA ondersteunde De Reus vervolgens bonden bij de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal.

'Dicht aan het hart'

"Het voelt fantastisch om deze mooie uitdaging aan te gaan", zegt de 62-jarige De Reus in een persbericht van Ajax. "Het voetbal in mijn eigen land, en met name het vrouwenvoetbal, ligt me dicht aan het hart."

De Reus: "Daarnaast is Ajax een mooie club die duidelijk stappen vooruit wil maken. Ik kijk ernaar uit een bijdrage te leveren aan het versterken van de vrouwentak en natuurlijk het team op een nog hoger niveau te laten spelen."

Weinig uitleg

Voor de buitenwacht was het besluit in januari om afscheid te nemen van Bakker een vreemde. Bakker, sinds 2018 bij Ajax, was namelijk best succesvol. Onder haar leiding werd de club vorig jaar kampioen en overleefde het dit seizoen een loodzware groep in de Champions League.

Het leek er op dat Ajax zocht naar iemand die iets meer een manager is dan alleen hoofdtrainer. Manager vrouwenvoetbal bij Ajax Daphne Koster wil daar nog steeds niet veel over uitleggen. "Dat kan een persoon beschadigen", zei ze vorige maand tegen de NOS.

"Het gaat om waar we naartoe willen. Wij denken dat we daarbij een andere coach nodig hebben. Achter die beslissing sta ik nog steeds."

Bekijk hieronder het interview met Daphne Koster eind maart.

Koster wil niet veel over vertrek Bakker zeggen: 'Kun je haar mee beschadigen'

Bij het presenteren van De Reus als nieuwe coach spreekt Koster van een "toegewijde coach met veel expertise. Ze is goed op de hoogte van de ontwikkelingen in de sport en is zelf ook nauw betrokken geweest bij de groei van het vrouwenvoetbal in binnen- en buitenland".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl