Suzanne Bakker
NOS Voetbal

Koster legt uit waarom succescoach Bakker weg moet bij Ajax: 'Willen naar Europese top'

De waarschijnlijke uitschakeling van Ajax in de Champions League, op bezoek bij Chelsea moet een 3-0 nederlaag worden weggepoetst, is de laatste Europese wedstrijd van Suzanne Bakker in Amsterdamse dienst. Haar contract wordt immers niet verlengd.

Ajax gaf nooit een echte verklaring voor Bakkers vertrek, maar nu wil Daphne Koster, manager vrouwenvoetbal bij Ajax, een klein tipje van de sluier oplichten.

Koster wil nog niet veel over vertrek Bakker zeggen: 'Kun je haar mee beschadigen'

Voor de buitenwacht was het besluit in januari een vreemde. Bakker, sinds 2018 bij Ajax, was namelijk best succesvol. Onder haar leiding werd de club vorig jaar kampioen, overleefde een loodzware groep in de Champions League en maakt dit jaar ook nog altijd kans op de landstitel en de beker.

Waarom moet de trainster dan weg? Daar wil Koster nog steeds niet te veel over zeggen. "Alles wat je daarover vertelt, kan een persoon beschadigen. Het gaat om waar we naartoe willen. Wij denken dat we daarbij een andere coach nodig hebben. Achter die beslissing sta ik nog steeds."

Daphne Koster

Aan de huidige prestaties ligt het in ieder geval niet, bevestigt Koster. "Die prestaties halen we alleen met elkaar. Ook de assistent-trainer, de skillstrainer, de performancetrainer en de medische staf. Dat Suzanne een belangrijke rol heeft gespeeld, is duidelijk, maar uiteindelijk maakt het team het succes."

Aansluiting bij Europese top

Alleen zouden leden uit dat team, speelsters en stafleden, niet meer blij zijn met de hoofdtrainer. Die verhalen heeft de manager vrouwenvoetbal ook meegekregen. "Maar nee, dat is niet doorslaggevend geweest."

Want het doorslaggevende ligt echt in de ambitie voor de toekomst, als we Koster moeten geloven. Ajax wil namelijk naar de Europese top en zich meten met de grote namen.

Rosa van Gool in duel met Chelsea-speelster Lauren James

"Vaak zie je in de voetballerij dat er pas gehandeld wordt op het moment dat iedereen al roept dat de trainer weg moet. En dat is nu niet zo. Voor ons was het nu de vraag wat we als organisatie moeten doen om aan te sluiten bij de Europese top. Op basis daarvan maak ik mijn beslissing en zoeken we naar een coach van wie wij denken: die heeft de potentie om ons verder te brengen."

'Meer manager dan trainer'

Als we doorvragen, krijgen we een klein beetje meer inzicht in hetgeen Koster nu eigenlijk mist bij de huidige hoofdtrainer.

"Toen Bakker begon, was de staf klein. Als je ziet wat er nu allemaal om haar heen beweegt, dan is dat een stuk meer geworden. En dan denk je: is Suzanne met de ambitie die zij heeft nog altijd de juiste persoon? Daarop zeg ik nu 'nee'."

Het lijkt er dus op dat Ajax zoekt naar iemand die iets meer een manager is dan alleen hoofdtrainer. "Als je ziet hoeveel rollen er nu zijn rondom een spelersgroep is het wel zo dat je daar de nodige vaardigheden voor nodig hebt. Dat is anders dan tien jaar terug, toen ik zelf ook nog speelster was", vertelt Koster.

"Toen had je alleen een hoofdcoach, een assistent-trainer, een keeperstrainer en een fysio en dat was het. Maar vandaag de dag is de staf echt groot. Dus er wordt niet alleen op voetbaltechnisch gebied veel gevraagd, je moet het ook kunnen managen."

Suzanne Bakker in gesprek met Nadine Noordam

Wie dat gaat doen bij Ajax, is nog even de vraag. De manager vrouwenvoetbal zegt in gesprek te zijn met een nieuwe trainer. Die komt van buitenaf. Maar vertellen wie het is, doet ze niet.

"Ik denk dat het belangrijk is dat de nieuwe coach de toewijding heeft en dat hij of zij weet wat er gevraagd wordt in de (vrouwen)voetbalwereld. Dan komen er een aantal namen uit."

Wie het ook wordt, de verwachtingen zullen groot zijn. "Dat begrijp ik ook wel. De buitenwacht mag dan weer een oordeel vellen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl