NOS VoetbalAangepast

Ajax-voetbalsters hard onderuit tegen Chelsea in kwartfinale Champions League

Bekijk hier de samenvatting van Ajax - Chelsea (v)

De voetbalsters van Ajax hebben een nederlaag geleden in de kwartfinales van de Champions League tegen Chelsea.

De landskampioen ging in de eigen Johan Cruijff Arena met 3-0 ten onder tegen de Engelse topclub. Volgende week woensdag (21.00 uur) is de return in Londen.

Vol stadion

Liefst 35.000 toeschouwers waren afgekomen op het eerste optreden van Ajax in de knockoutfase van de Champions League, een record voor een vrouwenwedstrijd in Nederland.

Niet zo gek, want in de groepsfase stuntte de debutant al met thuiszeges op Paris Saint-Germain, Bayern München en AS Roma.

Vreugde bij de speelsters van Chelsea

Omdat Ajax ook in Duitsland een punt veroverde, bereikte het als tweede Nederlandse club ooit de laatste acht van Europa,

In 2006 was die primeur voor SV Saestum uit Zeist, met een jonge Anouk Hoogendijk. Saestum ging in de kwartfinales hard onderuit tegen het Zweedse Umea IK, in die jaren een grootmacht met de Braziliaanse Marta in de gelederen.

Jonkies tegen ervaring

Sterren van die statuur heeft Ajax (nog) niet. De grootste naam bij de Amsterdamse vrouwen, Sherida Spitse, was bovendien geschorst.

Zij werd vervangen door Isa Kardinaal (18), met naast haar Daliyah de Klonia (19) die de eveneens afwezige Ashleigh Weerden verving.

Ajax, dat met iets meer dan 22 jaar toch al de jongste selectie van de Champions League heeft, legde het in ervaring sowieso af tegen Chelsea, dat op twee na de oudste selectie koestert.

Teleurstelling bij de speelsters van Ajax

Het initiatief lag in die openingsfase bij de bezoekers, maar Ajax was minstens zo dreigend met razendsnelle uitbraken. Zo mikte Romée Leuchter na zes minuten al op de paal.

Schorsing Yohannes

Zorgvuldigheid was daarbij geboden, maar dat ging na een klein kwartier mis. De Noorse Guro Reiten was net iets eerder bij de bal dan Lily Yohannes, die geel kreeg voor haar overtreding en daardoor geschorst is voor de return in Londen.

De gele kaart komt hard aan bij Lilly Yohannes

Dat zagen ook bondscoaches Andries Jonker (Oranje) en Sarina Wiegman (Engeland), die op de tribune zaten. Net als de toekomstige bondscoach beneden langs de lijn.

Succescoach Emma Hayes, die al zes landstitels en vijf FA Cups won met Chelsea, wordt na dit seizoen namelijk bondscoach van de Verenigde Staten. En dus wilde Yohannes zich graag in de kijker te spelen.

De groeibriljant op het middenveld van Ajax werd geboren in Springfield in de Amerikaanse staat Virginia als kleindochter van de Eritrese voetballegende Bekuretsion Gebrehiwot. Ook Oranje is nog een optie voor Yohannes, die haar keuze nog niet gemaakt heeft.

Chelsea slaat toe

De 0-1 van Chelsea niet veel later kwam op een opmerkelijke manier tot stand. Lauren James ontsnapte aan de aandacht van de Ajax-defensie, omspeelde keepster Regina van Eijk en tikte de bal achteloos in het doel.

Veel Ajax-speelsters dachten aan buitenspel, maar de VAR constateerde dat daar geen sprake van was.

Kort voor rust speelde de VAR opnieuw een hoofdrol bij de 0-2 van Guro Reiten. De Noorse schatte een voorzet van James compleet verkeerd in, maar zag dat haar mislukte kopbal pardoes voor haar eigen voeten belandde en haalde de trekker alsnog over.

Door de onverwachte vertraging stond haar Duitse teamgenote Sjoeke Nüsken hinderlijk buitenspel. Dit keer riep de VAR arbiter Maria Caputi wel naar het scherm, waarna de treffer werd afgekeurd.

Nog geen minuut later lag de 0-2 er alsnog in. Dit keer kroop Nüsken slim voor De Klonia en gleed de bal in het doel.

Niets te vertellen

Na rust had Ajax helemaal niets meer te vertellen tegen Chelsea, dat ook niet voluit meer leek te gaan. Nadat aanvoerster Erin Cuthbert nog een grote kans had laten liggen kopte opnieuw Nüsken - ook al de kwelgeest van Oranje in de strijd om een olympisch ticket - raak: 0-3.

Nüsken kopt raak en zet Chelsea op 0-3 tegen Ajax

Op woensdag 27 maart (21.00 uur) is de return op Stanford Bridge in Londen.

De winnaar speelt in de halve finales tegen de winnaar van het duel tussen titelhouder Barcelona en het Zweedse BK Häcken, de ploeg die FC Twente de voet dwars zette in de voorronden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl