Feest bij FC Twente na het behalen van de Champions League

Twentevrouwen naar hoofdtoernooi Champions League na ruime zege op Osijek

In een regenachtig Grolsch Veste hebben de voetbalsters van FC Twente het hoofdtoernooi van de Champions League bereikt. Het is voor het eerst sinds de nieuwe opzet van het toernooi voor vrouwen (sinds seizoen 2020/2021) dat FC Twente erin slaagt om de groepsfase te halen.

Twente haalde het hoofdtoernooi door ook de thuiswedstrijd tegen ZNK Osijek te winnen: 4-0. In Kroatië was al met 4-1 gewonnen.

Ajax, dat vorig seizoen de kwartfinales bereikte, werd al in de eerste voorronde uitgeschakeld.

Vrijdag vindt de loting voor de groepsfase plaats.

Twente viert - kletsnat van de regen - feest na het behalen van de groepsfase

Als startpremie voor de groepsfase van de Champions League ontvangt FC Twente 400.000 euro. Daar komt het eventuele prijzengeld voor overwinningen (50.000 euro) en gelijke spelen (17.000 euro) nog bovenop.

Oppermachtig

"Vooral genieten", had de kersverse aanvoerder Danique van Ginkel voor aanvang tegen de ploeg gezegd. Dat kwam inderdaad wel goed. Opnieuw regende het goals.

Osijek kwam net als in het vorige duel nauwelijks over de eigen middenlijn heen. Twente zette hoog druk en dat werd in de 25ste minuut beloond. Na een lange bal van Van Ginkel, was het uiteindelijk Kayleigh van Dooren die de bal beheerst in de touwen schoot: 1-0.

Bekijk hier de reacties van Twentecoach Joran Pot en aanvoerder Van Ginkel na afloop van de wedstrijd:

Niet veel later scoorde Alieke Tuin uit een vrije trap: de bal vloog door de handen van doelvrouw Ariana Anastasiadis: 2-0.

Het krachtsverschil tussen beide ploegen was ook nu weer gigantisch. Osijek was volstrekt kansloos tegen het dominante Twente, dat het spelletje gewoon kon uitspelen.

Vlak voor rust maakte Sophie te Brake de 3-0. De ploeg van trainer Joran Pot had nog verder kunnen voorstaan, gezien het aantal kansen, maar dat de strijd nu al beslist leek, was duidelijk.

Met deze stand besloot Pot na de rust wat nieuwelingen in te brengen. Een van hen, het 18-jarige Australische talent Daniela Galic, leverde meteen: 4-0.

Wolkbreuk

Het regende al, maar in de tweede helft kwam het echt met bakken uit de hemel. De grasmat was nauwelijks bespeelbaar, de bal kon amper rollen.

Ondanks de regen bleef Twente kansen creëren, vooral dankzij Tuin, die prachtige voorzetten gaf, maar de mooiste werd afgekeurd wegens buitenspel. Wel hadden er, net als in de eerste helft, nog meer ballen in gekund. Meermaals zat de lat in de weg.

Voor de eindscore maakte dat niet uit. Met een totaalstand (uit en thuis) van 8-1 is deze jonge ploeg - meer dan de helft van de basisspeelsters van vorig jaar vertrok - door naar de groepsfase en dus is er Europees succes.

Morgen om 13.00 uur wordt duidelijk wie de tegenstanders van Twente in de groepsfase van het toernooi worden.