NOS SportAangepast

Alle ballen op Norris: Piastri moet voor McLaren-teamgenoot aan het werk

McLaren-coureur Oscar Piastri moet zich de rest van het Formule 1-seizoen in dienst stellen van zijn teamgenoot Lando Norris, die Max Verstappen wil verslaan in het WK. Dat vertelde teambaas Andrea Stella in een interview met de BBC.

Tot nu toe stond McLaren de twee coureurs toe ook met elkaar strijden, maar inmiddels is Norris een stuk dichter bij Verstappen gekomen in het klassement. Met nog acht races te gaan is het gat 62 punten.

Piastri staat 106 punten achter op Verstappen en lijkt geen kans meer te maken op de wereldtitel. In totaal staan er dit seizoen nog 232 punten op het spel. Per race zijn er maximaal 26 punten te verdienen, 25 voor de zege en één voor de snelste ronde. Ook worden er nog drie sprintraces gereden.

Tijdens de GP in Monza haalde Piastri Norris in en eindigde hij voor zijn teamgenoot. Zoiets zal dit seizoen waarschijnlijk niet meer gebeuren. "Ik heb Oscar gevraagd of hij bereid zal zijn een eventuele zege op te geven", zei Stella. "Hij zei dat het pijnlijk zou zijn, maar dat hij het zal doen als het nodig is."

WK-stand voor constructeurs na Italië

In de Grand Prix van Hongarije liet Norris Piastri nog voor gaan, na een hoop gesteggel over de boordradio. Piastri won toen voor het eerst in zijn prille carrière een grand prix.

Piastri reageerde in Bakoe, waar dit weekend de GP van Azerbeidzjan op het programma staat, op het besluit van zijn team. "Als ik het puur vanuit mezelf bekijk, is dit natuurlijk niet leuk. Maar ik snap ook dat er veel meer dan dat op het spel staat."

De 23-jarige Australiër snapt dat McLaren nu vol inzet op een wereldtitel van Norris. "In dit gedeelte van het seizoen heb ik er geen problemen mee om in een ondersteunende rol te rijden. Als het me eerder in het jaar was gevraagd, was het wat extreem geweest."

Geen cadeaus

Norris verwacht niet dat er veel zal veranderen in races. Een scenario waarin Piastri steeds voor hem opzij gaat, wil hij voorkomen. Er is een grens aan de 'hulp' die hij van zijn teamgenoot wil krijgen.

"Als hij het hele weekend beter is, wil ik dat ook niet van hem afpakken", zei Norris. "Op die manier wil ik ook niet wereldkampioen worden. Ik wil het niet cadeau krijgen. Ik wil het zelf doen door te vechten tegen Verstappen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl