NOS Sport

Piastri wint in Hongarije ondanks trammelant bij McLaren, vloekende Verstappen vijfde

Oscar Piastri heeft in Hongarije zijn eerste grand prix-zege in de Formule 1 geboekt. Na een race die bol stond van onderlinge irritaties eindigde de Australiër voor zijn McLaren-teamgenoot Lando Norris en Mercedes-coureur Lewis Hamilton.

Max Verstappen reed een moeizame race, waarin hij weinig controle over zijn auto had. De Red Bull-coureur eindigde als vijfde. In de WK-stand staat de regerend kampioen nog altijd ruim voor zijn concurrenten.

Even leek Verstappen bij de start al een hele grote slag te slaan. Norris kwam niet goed weg en werd meteen ingehaald door Piastri, waarna Verstappen het aan de buitenkant probeerde.

Norris drukte de Nederlander iets naar de zijkant, waarna Verstappen de baan afreed. Hij sneed iets af bij het terugrijden op het asfalt en pakte de tweede plek.

De actie van Verstappen werd echter onderzocht, waarna hij al mopperend besloot de tweede positie terug te geven aan Norris.

Verstappen in duel met McLaren bij de start

Bij McLaren deed men over de boordradio een oproep om een onderlinge strijd te voorkomen. De boodschap aan Norris was om Piastri de kans te geven verder uit te lopen.

Verstappen koos voor een relatief late pitstop, waardoor hij achter Hamilton op de vierde plek belandde. Met zijn nieuwe harde banden vond de Nederlander wel een stuk meer snelheid.

Het duurde tien rondes voordat Verstappen een inhaalpoging in kon zetten bij Hamilton. Hij leek er zo langs te vliegen, maar verloor controle in de bocht. Scheldend over onderstuur likte Verstappen zijn wonden.

Verwarring bij McLaren

Ondertussen kwam Norris wat dichter bij Piastri en leek de teamleiding van McLaren niet te kunnen kiezen op wie van de twee coureurs men in wilde zetten voor de zege.

Norris kreeg de voordeligste pitstop, maar daarna werd de Brit gevraagd om zijn eerste plaats weer terug te geven aan Piastri. Dat zag Norris dan weer niet zitten, ook omdat het gat met Hamilton en Verstappen nooit groter werd dan tien seconden.

Verstappen moest zich ondertussen verzoenen met het idee dat de derde plek het hoogst haalbare was in Hongarije. Na die ene mislukte inhaalpoging lukte het hem lang niet om dichter bij Hamilton te komen.

Pas in de 62ste ronde kwam er een volgend duel. Opnieuw poogde Verstappen er buitenom langs te gaan, maar Hamilton liet dat niet gebeuren.

Verstappen raakt Hamilton

Verstappen - toch al geïrriteerd over zijn auto en de strategie van zijn team - deed daarna een risicovolle alles-of-niets-poging. Die mislukte en via de achterkant van de wagen van Hamilton vloog hij van de baan. Charles Leclerc profiteerde en nam de vierde plek over van Verstappen.

Tot het laatste moment probeerde de leiding van McLaren om Norris te overtuigen om Piastri voor te laten. 'Please do it now', werd gesmeekt. Op de valreep ging Norris daarop in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl