NOS Voetbal

Van Dijk openhartig over zware periode na EK: 'Zegt veel dat ik hier ben'

Van Dijk over toekomst bij Oranje: 'Ik ben nog meer dan goed genoeg'

Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk moest zich herpakken na het verloren EK. Op de vraag of hij heeft getwijfeld over zijn toekomst antwoordt hij stellig: "Nee." Maar het was een zware periode.

"Ik denk niet dat het verstandig is om terug te denken aan hoe ik er een dag na het EK in stond. Ik denk dat het heel veel zegt dat ik hier ben", zegt Van Dijk na de met 5-2 gewonnen wedstrijd tegen Bosnië en Herzegovina.

Het was voor het publiek even de grote vraag of Van Dijk nog wel door zou gaan bij Oranje. Hij kreeg gedurende het EK veel kritiek over zich heen, als aanvoerder en als speler. Na de late uitschakeling tegen Engeland in de halve finales van het EK was hij flink aangeslagen.

"Dit doet zoveel pijn, ik weet het ook even niet. We staan met lege handen", klonk het.

Van Dijk zwaar teleurgesteld: 'Deze uitschakeling doet heel erg pijn'

Na het EK had de aanvoerder drie weken vakantie, waarin hij zichzelf analyseerde. Ook voerde hij gesprekken met bondscoach Ronald Koeman, die hem bezocht in Liverpool.

"We zouden sowieso een nabespreking hebben over het EK, over wat er goed en minder goed ging als team en persoonlijk. Natuurlijk was er een beetje onduidelijkheid, omdat er van alles en nog wat naar buiten kwam..."

Hij doelt op zijn reactie direct na de uitschakeling op het EK, waarin hij zei geen flauw idee te hebben hoe zijn toekomst bij Oranje eruit zou zien. "Ik ga goed nadenken wat ik wil qua club en als international", waren zijn woorden.

"De media maakten er een heel groot ding van", klinkt het bijna twee maanden later. "Want ik heb er daarna niks meer over gezegd dus het bleef een beetje in het midden. Nou daarna hebben we een heel goed gesprek gehad over hoe het ging, wat er goed ging en wat er beter kan. En dat ik zeker naar het WK wil."

Mentale kracht

Hoe kom je terug als je zo op de pijnbank bent gelegd? Het vertrouwen van de bondscoach was belangrijk, zegt hij. Het gaf voor hem mede de doorslag nog twee jaar door te willen. Ook heeft hij zichzelf mentaal herpakt.

Bondscoach Ronald Koeman omarmt zijn aanvoerder Virgil van Dijk na de verloren halve finale op het EK

"Ik weet zelf ook dat ik meer dan goed genoeg ben. Ik ben aanvoerder bij Liverpool, een constante factor. Dat probeer ik vol te houden. Gewoon lekker doorgaan, lekker genieten, belangrijk zijn zoals ik altijd belangrijk ben geweest."

Hij kent zijn rol en wil die pakken.

"Het verwachtingspatroon bij mij is heel hoog, dat is normaal. Ik ben de leider, ik ben de grote meneer bij Liverpool. Daar horen verwachtingen bij, als je die niet waarmaakt gaat het heel snel al slecht."

Ook was het voor hem zaak om zich niet te laten afleiden door de stemmen om hem heen.

Virgil van Dijk had na het EK een lange zomervakantie

"Uiteindelijk moet je dicht bij jezelf blijven en dat ben ik zeker gebleven. Ik heb een goede vakantie gehad, geanalyseerd wat goed ging en minder goed ging. Lekker doorgaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl