NOS Voetbal

Koeman over basiself Oranje: 'Ga niet veel veranderen, geen reden voor'

Koeman over basis tegen Roemenië: 'Ga niet veel veranderen'

Bondscoach Ronald Koeman ziet geen reden om voor de achtste finale van dinsdag tegen Roemenië de bijl in zijn elftal te zetten. "Er gaat niet veel veranderen", zegt hij tegen de NOS. "Daar is ook geen reden voor. Totaal niet."

Oranje werd in de laatste groepswedstijd bij vlagen overklast door Oostenrijk (3-2). "Natuurlijk was het niet goed", bekent Koeman. "Maar op basis van één wedstrijd moeten we niet in paniek raken en alles anders doen."

"We zijn al een langere periode bij elkaar en het kan ook een keer tegenvallen", stelde de bondscoach. "Ik maak keuzes op basis van wat ik heb en wat ik zie."

Schuiven op middenveld?

Op het middenveld moet Joey Veerman na zijn matige optreden en vroege wissel tegen Oostenrijk vrezen voor zijn positie. Koeman: "Het is het pijnlijkst voor Joey zelf. Een trainer en medespelers kunnen hem steunen, maar uiteindelijk ligt het bij de speler zelf."

Koeman positief na roerige week: 'Idee dat woorden zijn aangekomen'

"Ik kies voor het sterkste elftal, fysiek en mentaal, en voor de manier van spelen", ging Koeman verder. Op de vraag of Veerman het mentaal zou kunnen opbrengen om te spelen, antwoordde de bondscoach: "Ik denk het wel, maar dat weet je niet."

Tijjani Reijnders is een optie om de positie van Veerman over te nemen, zoals ook het geval was na de wissel van de Volendammer en in het tweede groepsduel met Frankrijk (0-0).

Een andere optie is het inzetten van Daley Blind. De 34-jarige Blind voegt niet alleen passzuiverheid toe, maar is ook sterk in de coaching. Koeman laat niet in zijn kaarten kijken en herhaalt dat hij geen heil ziet in een drastische ommezwaai: "Nogmaals, ik beslis dat, het is mijn verantwoordelijk en ik zie dat anders."

Fitte selectie

Koeman beschikt tegen Roemenië over een volledig fitte selectie. Op de training van vandaag verschenen alle 26 spelers op het veld in de Allianz Arena in München, waar dinsdag om 18.00 uur wordt afgetrapt.

Denzel Dumfries is hersteld van hamstringklachten en keert waarschijnlijk terug in de basis. Dat gaat rechts achterin dan ten koste van Feyenoorder Lutsharel Geertruida. Ook Nathan Aké lijkt gewoon inzetbaar. De speler van Manchester City heeft wat lichte klachten, maar die lijken niet dusdanig ernstig dat hij niet kan spelen.

In een roerige week na de deceptie tegen Oostenrijk is er onderling veel gepraat en zijn er harde woorden gevallen. "Ik heb het idee dat alles is aangekomen", aldus Koeman. "Dat is een gevoel, maar het moet gebeuren op het veld. Bij een goed resultaat ziet de wereld er weer anders uit."

"Het vertrouwen heeft wel een deukje opgelopen", stelt de bondscoach. "Om aanspraak te maken op meer moet het beter."

Volg het EK voetbal 2024

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl