NOS Sport

Veertienvoudig winnaar Nadal direct uitgeschakeld op vermoedelijk laatste Roland Garros

Rafael Nadal heeft waarschijnlijk zijn laatste partij op Roland Garros getennist. De veertienvoudig winnaar van het toernooi in Parijs is in de eerste ronde uitgeschakeld door Alexander Zverev: 6-3, 7-6 (5), 6-3.

"De kans is groot dat ik hier niet meer zal spelen, maar het is niet honderd procent zeker", sprak de tennislegende na de wedstrijd tegen het publiek. Nadal gaf eerder ook al aan dit seizoen waarschijnlijk als zijn laatste te beschouwen. Hij hoopt deze zomer nog wel terug te keren in Parijs voor het olympisch tennistoernooi.

Zverev, die bij de afgelopen drie edities telkens de halve finale bereikte, nam de eersterondepartij meteen in handen. De Duitse nummer vier van de wereld brak Nadal al in de eerste game, en deed dat nog eens in de laatste game van de eerste set, die hij met 6-3 won.

Daarna knokte de 37-jarige Spanjaard zich op karakter terug in het duel. Nadal werkte breekpunten weg, nam de leiding (2-4) in de tweede set en kreeg het publiek weer als vanouds achter zich.

Alexander Zverev (rechts) bedankt Rafael Nadal

Maar Zverev brak terug (5-5) en liet in de tiebreak geen kans onbenut: 7-5. In de derde set deed Nadal er alles aan zijn afscheid uit te stellen, maar ondanks een vroege break moest hij zijn meerdere erkennen in Zverev.

'Grote eer'

De 27-jarige Duitser richtte zich na zijn overwinning tot Nadal. "Bedankt Rafa, namens de hele tenniswereld. Het is een grote eer. Ik heb mijn hele jeugd naar Rafa gekeken en had het geluk tegen hem te mogen spelen. Vandaag is niet mijn moment, dit is Rafa's moment."

Op zijn beurt complimenteerde Nadal zijn opponent met de overwinning. "De loting voor de eerste ronde was niet ideaal", lachte hij vervolgens. "Ik heb mijn kansen gehad maar het was moeilijk tegen een sterke speler als Zverev."

"Als het de laatste keer was, heb ik er enorm van genoten. De gevoelens die ik vandaag heb zijn moeilijk in woorden te vangen. Dit is de plek waar ik het meest van houd."

Nadal verloor slechts drie keer eerder een partij op Roland Garros, waar hij 112 wedstrijden won. Tussen 2010 en 2014 bleef hij vijf jaar ongeslagen in Parijs. Zverev voegt zich bij Robin Söderling (in 2009, vierde ronde) en Novak Djokovic (kwartfinale in 2015 en de halve finale in 2021) als enige drie die Nadal ooit versloegen op Roland Garros.

Jannik Sinner

Eerder op de dag bereikte Jannik Sinner de tweede ronde op Roland Garros. De nummer twee van de wereld was de Amerikaan Christopher Eubanks met 6-3, 6-3, 6-4 de baas.

De 22-jarige Sinner kampte de voorbije weken met heupklachten, waardoor het zelfs even de vraag was of hij in Parijs in actie zou komen. De Italiaan meldde zich geblesseerd af voor zijn kwartfinale op het masterstoernooi in Madrid en liet het masterstoernooi in Rome in zijn geheel schieten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl