Mason Greenwood speelt weer in Spanje
NOS Voetbal

Van 'starboy' naar 'verkrachter': verbannen Greenwood is weer voetballer in Spanje

  • Jady van Leusden

    redacteur NOS Sport

  • Jady van Leusden

    redacteur NOS Sport

Met een doordringende blik staart Jude Bellingham naar Mason Greenwood tijdens het duel tussen Real Madrid en Getafe. De sterspeler van Real lijkt Greenwood nog iets na te roepen. Het moment is kort in beeld, maar wie een beetje kan liplezen, kan vermoedelijk de belediging 'rapist' (verkrachter) herkennen.

Greenwood maakte in zijn doorbraakseizoen bij Manchester United (2019-2020) tien goals voor het team onder de toenmalige trainer Ole Gunnar Solskjær.

Toch is de talentvolle Greenwood al een tijd niet meer welkom op Old Trafford. Hij werd weggestuurd bij de club van Erik ten Hag omdat hij werd verdacht van mishandeling en verkrachting van zijn vriendin.

De aanvaller werd vrijgepleit en vond onderdak bij Getafe. Vanmiddag speelt hij tegen FC Barcelona.

  • ProShots
    Greenwood's spel werd vaak vergeleken met dat van Oranje-icoon Robin van Persie
  • EPA
    Beide spelers hebben een goed linkerbeen, zijn creatief en doelgericht

Hoewel Greenwood dus weer 'gewoon' voetballer is, wordt hij in Spanje nog wel herinnerd aan de controverse. Naast de belediging van Bellingham hadden ook fans van Osasuna het op hem gemunt. "Greenwood, sterf", scandeerden ze.

De 'nieuwe Van Persie' verbannen

Die heftige reacties op Greenwood komen niet uit het niets.

Het begon allemaal voortvarend voor de Brit. In 2020 was Robin van Persie nog positief over het talent, dat regelmatig met de Nederlander werd vergeleken: "Ik denk dat hij heel succesvol zal zijn, want hij kopieert mijn stijl en techniek." De tweebenige aanvaller werd een publiekslieveling met als bijnaam 'starboy'.

Het verhaal kreeg een andere wending toen in januari 2022 schadelijke foto's en audiobestanden opdoken van de voetballer en zijn vriendin Harriet Robson. De speler zou zijn vriendin hebben mishandeld, zoals bleek uit door Robson geplaatste foto's van haar verwondingen, en haar mogelijk zelfs hebben willen verkrachten.

"Ik geef geen reet om wat jij wilt", brult de voetballer in de opname naar zijn vriendin. Een lange schorsing volgde bij Manchester United.

Script van een audioopname van een gesprek tussen Greenwood en Robson

Greenwood werd onder meer verdacht van poging tot verkrachting en mishandeling. De aanklachten vervielen echter begin 2023 toen de Britse politie meldde dat er niet langer een realistische kans op veroordeling was, mede vanwege het terugtrekken van belangrijke getuigen. Naar verluidt was het Robson zelf die zich terugtrok.

Ondertussen bleek dat de twee weer samen waren en zelfs een kind verwachtten. De 22-jarige voetballer verklaarde kort na de vervallen aanklachten "niet de dingen te hebben gedaan waarvan ik beschuldigd werd."

Toch besloot de club van trainer Erik ten Hag na een lang intern onderzoek en veel twijfels dat de aanvaller zijn loopbaan elders moest voortzetten, waarop Greenwood op huurbasis verhuisde naar Getafe.

Een veilige haven in Spanje

Bij zijn nieuwe club heeft Greenwood inmiddels acht doelpunten gemaakt en was hij vijf keer de aangever. Onlangs werd hij nog benoemd tot speler van de maand bij Getafe.

De club heeft volgens Spaanse media wel interesse in een permanente transfer en zijn prestaties zouden ook de belangstelling hebben gewekt van Atlético Madrid en de tegenstander van zaterdag: Barcelona.

Greenwood is weer 'gewoon' voetballer bij Getafe en is speler van de maand

Manchester United gaat onder het nieuwe beleid van zakenman Jim Ratcliffe opnieuw kijken naar de kwestie Greenwood. De miljardair vertelde in een interview dat er een 'nieuwe' beslissing zal worden genomen wat betreft de toekomst van de jonge Engelsman.

Dat zou mogelijk tot opluchting kunnen zorgen bij fans die ontevreden zijn over de matige voorhoede van United. Op sociale media vragen supporters zich af waarom er wel plek is voor de kwakkelende Antony en niet voor Greenwood, die zich lijkt te herpakken in Spanje.

Antony, die ook beschuldigd werd van mishandeling, heeft dit seizoen pas één goal en assist op zijn naam

En dat is niet vreemd, stelt hoogleraar voetbal en inclusie Jacco van Sterkenburg van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. "Voetbalfans gaan ook snel weer over tot de orde van de dag na een dergelijke controverse, en dan staat het belang van presteren boven alles", aldus Van Sterkenburg.

Tegengestelde standpunten

"De voetbalwereld wordt gedomineerd door mannen en verhalen over mannelijkheid, waarin presteren als het allerbelangrijkste wordt beschouwd, soms zelfs wezenlijker dan het perspectief van vrouwelijke slachtoffers", legt hoogleraar Van Sterkenburg uit.

"Dat zagen we ook bij Ajax, waar toch overwogen werd Marc Overmars terug te halen, ondanks de beschuldigingen die tegen hem waren geuit."

Mason Greenwood op weg naar de rechtbank

Het principe 'onschuldig tot het tegendeel is bewezen' wordt door een deel van de supporters op fansites van Manchester United genoemd als reden om de aanvaller een tweede kans te geven. Deze supporters lijken bereid Greenwood zijn daden te vergeven.

Maar hoewel het niet tot een rechtszaak kwam, zijn de verontrustende bewijzen niet uitgewist. Voor andere voetballiefhebbers riep het schokkende materiaal daarom twijfels op over de vraag of Greenwood nog wel de voorbeeldfunctie van een topvoetballer kan vervullen.

Een reactie van een vrouwelijke fanclub van Manchester United uit augustus 2023 op Greenwoods mogelijke terugkeer in de selectie:

Volgens een vrouwelijke fanclub van United bevestigt steun voor Greenwood een beeld waarin geweld tegen vrouwen geen echte consequenties heeft en waarin voetballers die zich schuldig maken aan mishandeling belangrijker zijn dan de veiligheid van vrouwen.

De kwestie rond Greenwood staat ook niet op zichzelf. Eind vorig jaar maakte de BBC bekend dat Premier League-clubs zijn doorgegaan met het opstellen van twee spelers, terwijl intern bekend was dat deze personen onder politieonderzoek stonden voor seksueel of huiselijk geweld. Ook een manager werd onder deze omstandigheden in functie gehouden.

Ondanks alle discussie en controverse kan ook Greenwood weer 'gewoon' voetballer zijn en zaterdag spelen tegen het Barcelona van Frenkie de Jong.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl