Mason Greenwood nadat hij de rechtszaal verliet eind vorig jaar
NOS Voetbal

Greenwood verlaat Manchester United na intern onderzoek over seksueel misbruik

Mason Greenwood heeft Manchester United verlaten. Dat heeft de club van trainer Erik ten Hag bekend gemaakt na zelf onderzoek te hebben gedaan naar de aantijgingen tegen de speler. De aanvaller werd beschuldigd van mishandeling en verkrachting van zijn vriendin, daarvan werd hij later vrijgepleit.

De club zegt nu in overleg met de speler te hebben besloten dat het beter is dat zijn carrière buiten Old Trafford wordt voortgezet.

Al anderhalf jaar komt Mason Greenwood niet in actie voor Manchester United. De 21-jarige Engelsman, die al sinds zijn zevende bij de club speelt, werd in februari 2022 door de politie gearresteerd. Hij werd verdacht van verkrachting, intimidatie en gewelddadig gedrag.

Dat gebeurde nadat de toenmalige vriendin van Greenwood, Harriet Robson, een geluidsopname online zette, waarin de voetballer dreigde haar te verkrachten. Ook plaatste Robson foto's online van haar met blauwe plekken en verwondingen.

De aanvaller van Manchester United moest voor de rechter verschijnen en daarop besloot de Engelse topclub de speler te schorsen. Ook startte United zelf een onderzoek naar hem.

Vrijgesproken

Begin dit jaar werd Greenwood vrijgesproken. Alle aanklachten tegen hem vervielen. Niet omdat de rechtbank hem onschuldig acht, maar wel omdat belangrijke getuigen zich terugtrokken. Dat zou dan vermoedelijk gaan om Robson.

Ongeveer een week geleden maakte Manchester United bekend dat het onderzoek naar Greenwood is afgerond, maar de club nam toen nog geen beslissing over zijn toekomst.

Nu is die beslissing er dus wel, zo is te lezen in een statement op de site van Manchester United.

"We hebben in het onderzoek geprobeerd zoveel mogelijk informatie en context te verzamelen. Dat dwong ons om zorgvuldig te werk te gaan om bewijsmateriaal te verkrijgen dat niet in het publieke domein te vinden is. Op basis van het bewijsmateriaal waarover wij beschikken, hebben we geconcludeerd dat het online geplaatste materiaal geen volledig beeld gaf en dat Mason niet de overtredingen beging waar hij voor was aangeklaagd."

Greenwood en Manchester United nemen toch de beslissing om niet met elkaar door te gaan, ondanks een tot de zomer van 2025 lopend contract.

"Mason erkent vandaag publiekelijk dat hij fouten heeft gemaakt en dat hij daarvoor verantwoordelijkheid neemt. Alle betrokkenen, inclusief Mason, erkennen de moeilijkheden die hij ondervindt bij het hervatten van zijn carrière bij Manchester United. Daarom is onderling overeengekomen dat het voor hem het meest geschikt is om dat buiten Old Trafford te doen. Wij zullen nu met Mason samenwerken om dat resultaat te bereiken."

Greenwood kwam snel, viel hard

Greenwood was een groot talent bij de Engelse topclub. In 2019 werd de aanvaller in het eerste elftal opgenomen. Net 17 jaar mocht hij invallen tijdens een Premier League-duel met Arsenal. Op dat moment is hij de op een na jongste debutant ooit voor Manchester United in de Premier League.

Dat hij talent heeft, liet hij ook zien bij zijn Europese debuut in de Europa League. Greenwood scoorde het enige doelpunt in de thuiswedstrijd tegen Astana. Daarmee werd hij de jongste doelpuntenmaker van Manchester United in een Europees duel.

Mason Greenwood schreeuwt het uit na een treffer tegen Wolves

Later begon hij ook op te vallen in de Premier League met doelpunten en assists. Tegen Brighton, Bournemouth en Aston Villa scoorde hij in 2020 in drie opeenvolgende wedstrijden in de Engelse competitie. Hij was de op drie na jongste speler die dat presteerde.

Maar zo snel als Greenwood opkwam, zo hard viel hij ook. In 2020 kwam hij eerst in opspraak omdat hij samen met Phil Foden vrouwen zou hebben uitgenodigd op hun hotelkamer in IJsland tijdens een trip met de nationale ploeg. Het duo moest de selectie verlaten.

Twee jaar later kwam hij opnieuw in opspraak en dat betekende uiteindelijk het einde voor het talent bij Manchester United.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl