Luis Rubiales
NOS NieuwsAangepast

Spaanse bondsvoorzitter Rubiales treedt alsnog af na omstreden kus

De voorzitter van de Spaanse voetbalbond, Luis Rubiales, stapt op. Dat heeft de 46-jarige Spanjaard gezegd in een interview met de Britse journalist Piers Morgan. "Ik kan mijn werk zo niet voortzetten", verklaarde Rubiales.

"Ik heb met mijn vader en dochters gesproken", legde Rubiales uit hoe hij tot zijn beslissing was gekomen. "Naaste vrienden zeiden me: 'Luis, je moet je richten op je waardigheid, doorgaan met het leven, want anders beschadig je de mensen en de sport waar je van houdt.'"

Rubiales lag onder vuur nadat hij Jennifer Hermoso, aanvoerder van het Spaanse voetbalelftal, na de gewonnen WK-finale vorige maand vol op de mond had gekust. Hermoso deed deze week aangifte bij het Spaanse Openbaar Ministerie. Na de aangifte besloot het OM de bondsvoorzitter aan te klagen voor aanranding.

Nadat Spanje de WK-finale had gewonnen van Engeland, ging het over niets anders dan de kus van Rubiales aan Hermoso. Toen de spelers van het elftal hun medailles omgehangen kregen, knuffelde en kuste hij elke speelster enthousiast. Bij aanvoerder Hermoso deed hij dat vol op de mond. Zelf zei de bondsvoorzitter dat de kus was gegeven in een moment van uitbundigheid.

Het bericht van journalist Piers Morgan op X

Er volgde een storm van kritiek in Spanje. Rubiales bood halfslachtig zijn excuses aan, maar van aftreden wilde hij niks weten. "Het was een spontane wederzijdse kus. Ik zal vechten tot het einde. Het gaat hier niet om gerechtigheid, maar om een sociale executie", zei hij destijds.

Hermoso bestreed dat er sprake was van wederzijdse goedkeuring: "Ik wil duidelijk maken dat ik op geen enkel moment heb ingestemd met de kus die hij mij gaf", zei ze. Na een week ophef en druk vanuit de Spaanse politiek werd Luis Rubiales door de tuchtcommissie van wereldvoetbalbond FIFA geschorst.

Bekijk in de video hieronder het bewuste moment van de omstreden kus aan Hermoso:

Bondsvoorzitter Spanje kust speelster Hermoso op mond bij WK-huldiging

In een persverklaring over zijn vertrek benadrukt Rubiales dat hij nog altijd zijn naam wil zuiveren. "Maar wachten en volhouden is niet in het belang van de bond of het Spaanse voetbal. Al was het maar omdat er krachten zijn die niet willen dat ik terugkeer." Hij ging niet in op wie hij daarmee bedoelt.

Hij voegde eraan toe dat hij niet wil dat het schandaal de kans voor Spanje vermindert om in 2030 het WK voetbal te organiseren. "Er is mij verzekerd dat mijn vertrek zal helpen de rust terug te brengen."

Eerder in opspraak

Rubiales was sinds mei 2018 voorzitter van de Spaanse voetbalbond. Sindsdien haalde hij al vaker op een negatieve manier het nieuws.

Volgens Spaanse media zou Rubiales in het verleden privéfeestjes hebben gefactureerd als werkevenement. En nog geen jaar geleden kwamen er documenten boven water die wezen op mogelijke betrokkenheid van Rubiales bij spionage van de voorzitter van de Spaanse spelersvakbond, David Aganzo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl