Jim Ratcliffe
NOS Voetbal

Zakenman Ratcliffe krijgt voor 1,5 miljard de leiding over Manchester United

Voetbalclub Manchester United komt sportief gezien in handen van een nieuwe eigenaar. De Britse miljardair Jim Ratcliffe, eigenaar van chemiebedrijf Ineos, neemt 25 procent van de aandelen in de club over van de Amerikaanse Glazer-familie.

Met de overname is volgens Britse media bijna 1,5 miljard euro gemoeid. Ratcliffe krijgt de leiding over het voetbalgedeelte van de club, waar Erik ten Hag nu voor het tweede seizoen de hoofdtrainer is. Manchester United meldt dat hij voor 345 miljoen euro in de club zou willen investeren.

Ratcliffe is al eigenaar van een wielerploeg en enkele voetbalclubs, waaronder het Franse OGC Nice. De Amerikaanse Glazers waren zeventien jaar de baas in Manchester.

Sjeik Jassim Bin Hamad Al Thani van Qatar had eerder een bod van zo'n 5,7 miljard euro uitgebracht op alle aandelen van de club.

Erik ten Hag, trainer van Manchester United

De 69-jarige Ratcliffe was al langer in gesprek met de Glazers, die vorig jaar lieten doorschemeren hun aandelen in United te willen verkopen. Na meer dan een jaar is de deal op de dag voor Kerst dan eindelijk beklonken. De overname dient nog wel te worden goedgekeurd door de Premier League.

Local boy

Ratcliffe omschrijft zichzelf als een local boy: "Als levenslang supporter van de club ben ik heel blij dat we eruit zijn gekomen", aldus Ratcliffe op de website van Manchester United. "Met de wereldwijde sportkennis van de Ineos Sport group en de middelen om te investeren zullen we de club verder vooruit helpen."

Jim Ratcliffe wordt op billboards welkom geheten in Manchester

Met een geschat vermogen van meer dan 33 miljard euro is Ratcliffe de op een na rijkste inwoner van het Verenigd Koninkrijk. Hij verdiende zijn geld met Ineos, dat hij in 1997 opzette, een grote speler in de chemie met een jaarlijkse omzet van tientallen miljarden.

Roep om vertrek Glazers

Bij de supporters van United klonk al jaren de roep om een andere eigenaar dan de Glazers, die ook grootaandeelhouder zijn van American footballclub Tampa Bay Buccaneers. Veel fans vonden dat ze United, dat aan een beroerd seizoen bezig is, vooral commercieel uitbuiten en zagen de Amerikanen dan ook graag vertrekken.

Ratcliffe probeerde vorig jaar al Chelsea over te nemen van Roman Abramovitsj, maar dat mislukte. De Rus verkocht de club aan een Amerikaans consortium rond Todd Boehly.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl