NOS SchaatsenAangepast

Stolz herhaalt kunststukje in Quebec, Krol twijfelt over toekomst als profschaatser

Stolz snelt ook op 1.500 meter naar winst in Quebec, Dijs en Krol komen tekort

Jordan Stolz is ook bij de laatste wereldbeker van het schaatsseizoen niet te stoppen. Twee weken voor de WK afstanden snelde de 19-jarige Amerikaan in Quebec naar de winst op de 1.500 meter.

Een uurtje later pakte hij eveneens het goud op de 500 meter, precies zoals hij vorige week ook deed in Salt Lake City.

Bijrol Nederlandse mannen, Krol twijfelt

De Nederlandse mannen speelden een bijrol in Quebec. Wesly Dijs en Thomas Krol kwamen op de schaatsmijl een halve seconde tekort voor het podium, waarna Krol aangaf te twijfelen over zijn toekomst als profschaatser.

"Ik houd alle opties open", zei de olympisch kampioen over 1.000 meter, die zijn gouden vorm al lange tijd kwijt is.

Is Krol volgend jaar nog wel profschaatser? 'Ik houd alle opties open'

Op de 500 meter kwam Janno Botman het dichtst in de buurt van de oppermachtige Amerikaan. Hij gaf 0,38 seconde toe op Stolz en werd vijfde.

Vrijdag schreef Stolz, die vorige week op sensationele wijze het wereldrecord op de 1.000 meter uit de boeken reed, ook de kilometer al op zijn naam.

Kleine verschillen op 500 meter

Stolz won de 1.500 meter met een ruime marge, maar op de 500 meter waren de verschillen kleiner. Met het zuur van de schaatsmijl ongetwijfeld nog in zijn benen snelde de Amerikaan naar 34,51.

Bekijk de samenvatting van de 500 meter:

Stolz wint na 1.500 meter ook 500 meter bij wereldbeker in Quebec

Thuisfavoriet Laurent Dubreuil kwam met 34,59 dichtbij, maar de Canadees moest genoegen nemen met het zilver. De Japanner Yuma Murakami werd met 34,67 derde.

Stefan Westenbroek, die zich samen met Botman en Jenning de Boo heeft geplaatst voor de WK afstanden, eindigde met 35,07 als elfde.

Zondag rijden de mannen nog een tweede 500 meter. In die laatste wereldbekerrace wordt het eindklassement beslist.

Bekijk de reacties van Westenbroek en Dubreuil, die met zijn broer (de stadionspeaker) en kinderen als toeschouwers best gespannen was.

Op de 1.500 meter greep Stolz wel naast de eindzege in het wereldbekerklassement, ondanks dat het zijn derde wereldbekerzege van het seizoen was. Die eer - en geldprijs van bijna 15.000 euro - was weggelegd voor Zhongyan Ning, die tweede werd op 0,78 seconde van Stolz.

De Chinees won dit seizoen geen enkele 1.500 meter, maar reed in tegenstelling tot Stolz wel alle wereldbekers. Voor Ning is het zo een lucratief weekend, want hij won gisteren ook al het klassement over 1.000 meter voor Stolz - ook zonder een wereldbeker te winnen.

Baanrecord op 1.500 meter

Stolz was in zijn rit gekoppeld aan Ning. De Amerikaan startte uitstekend en kon op de eerste kruising optimaal profiteren van de Chinees. In de tussenronde was Ning sneller, maar Stolz had een beter eindschot en schaatste met 1.44,01 het baanrecord in het pas tweeënhalf jaar oude ijsstadion uit de boeken.

Wesly Dijs, vorige week in Salt Lake nog goed voor brons, strandde met 1.46,25 op de vijfde plaats.

Schaatsprogramma zondag 4 februari

Tweevoudig wereldkampioen Thomas Krol plaatste zich na een teleurstellend seizoen niet voor de WK afstanden, maar mocht in Quebec nog wel een keer een 1.500 meter rijden.

Krol begon goed, maar in de laatste twee ronden liepen zijn rondetijden te snel op. Met 1.46,26 was hij een honderdste langzamer dan Dijs en eindigde hij als zesde.

Is Krol volgend jaar nog profschaatser?

"Ik heb gedaan wat ik kon, er zat niet meer in", reageerde Krol gelaten.

Na het olympische seizoen 2021/2022 heeft Krol (31) geen wedstrijd meer gewonnen. Zijn droom om piloot te worden na zijn carrière heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken. Zijn contract bij Jumbo-Visma loopt af, waardoor de vraag rijst of Krol volgend jaar nog wel profschaatser is.

"Het is geen geheim dat ik een heel grote vliegambitie heb. Maar ik heb ook de ambitie mijn olympische titel te verdedigen. Ik moet ook eerlijk zijn: ik rijd niet rond om zesde, achtste of negende te worden in de wereldbeker."

Thomas Krol

"Daar moet ik goed over nadenken. Het is niet tactisch er nu veel over te zeggen of veel over na te denken, want ik wil het seizoen graag goed afsluiten. Ik houd alle opties open."

Eerst hoopt Krol zich bij de NK sprint nog te plaatsen voor de WK sprint.

Veel Nederlanders afwezig

Krol kreeg een kans omdat olympisch kampioen Kjeld Nuis zich na zijn valpartij van vorige week afmeldde voor het hele wereldbekerweekend. Patrick Roest, begin dit jaar nog goed voor EK-brons op de 1.500 meter, schaatst dit weekend ook niet in Quebec. Hij richt zich al op de WK afstanden.

Tim Prins, die gisteren nog wel in actie kwam op de 1.000 meter, voelde zich niet fit en besloot om zaterdag de 1.500 meter eveneens niet te rijden. Jenning de Boo meldde zich vrijdag al met koorts af.

De schaatsers hopen snel weer fit te zijn zodat ze zich optimaal kunnen voorbereiden op de WK afstanden, die van 15 tot en met 18 februari aan de andere kant van Canada, in Calgary, worden verreden.

Hoolfwerf vierde op massastart

Op de massastart eindigde Bart Hoolwerf net naast het podium. De Japanner Shomu Sasaki sprintte naar het goud, voor Jae-Won Chung uit Korea en de Zwitser Livio Wenger. Hoolwerf kwam net te laat.

Hoolwerf reageerde na afloop teleurgesteld, hij baalde van een tactische keuze van bondscoach Rintje Ritsma om zijn ploeggenoot Marcel Bosker van kop van het peloton te halen:

Hoolwerf baalt van keuze Ritsma: 'Bosker moest van kop en toen ging de snelheid eruit'

Hoolwerf eindigde wel als derde in de eindstand van de wereldbeker, die werd gewonnen door de Italiaan Andrea Giovannini. Regerend wereld- Europees en olympisch kampioen Bart Swings deed niet mee in Quebec.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl