NOS SchaatsenAangepast

Kok komt twee weken voor WK één honderdste tekort voor winst op 500 meter

Kok komt slechts één honderdste tekort voor wereldbekerzege in Quebec

Femke Kok heeft twee weken voor de WK afstanden op de 500 meter nét naast de winst gegrepen in de wereldbeker. In het Canadese Quebec was de regerend wereldkampioene slechts een honderdste langzamer dan de Zuid-Koreaanse Min-Sun Kim, die het goud pakte.

Kok, die sinds november geen wereldbeker meer won, moest na moeizame start genoegen nemen met het zilver. Het brons ging naar de Chinese Ruining Tian.

Wel winst op teamsprint

Aan het einde van de dag veroverde Kok samen met Naomi Verkerk en Marrit Fledderus wel het goud op de teamsprint. Dankzij de zege stelde het trio ook de eindzege in het wereldbekerklassement veilig.

Bekijk de samenvatting en de reactie van het Nederlandse trio hieronder:

Kok nam de laatste ronde voor haar rekening en loodste haar team naar 1.27,09. De Poolse vrouwen gaven 0,70 seconde toe en pakten het zilver, voor Kazachstan. Niet alle landen deden mee of reden met hun sterkste opstelling.

'Missers bij de start'

De 500 meter verliep niet vlekkeloos voor Kok. In haar race tegen de Poolse Andzelika Wójcik had ze een paar missers in de eerste 50 meter, verklaarde ze na haar rit. Toch snelde ze naar 37,70, een nieuw baanrecord in Quebec.

Kok baalt van missers bij de start: 'Zuur dat ik op één honderdste verlies'

In de rit daarna dook de Koreaanse Kim dankzij een snellere opening met 37,69 net onder haar tijd, maar Kok kan vertrouwen putten uit de minieme marge. Op 16 februari hoopt Kok in Calgary haar wereldtitel te prolongeren.

Achter Kok was Naomi Verkerk (38,36) op de zesde plaats de tweede Nederlandse.

Isabel Grevelt, vrijdag goed voor een bronzen medaille op de 1.000 meter, werd achtste met 38,47. Dione Voskamp (38,51) eindigde ook nog net in de toptien, terwijl WK-ganger Marrit Fledderus (38,62) genoegen moest nemen met de twaalfde plaats.

Schaatsprogramma zondag 4 februari

Erin Jackson, die dit seizoen al vier wereldbekerraces over 500 meter won, bleef in Quebec ver verwijderd van het podium. De Amerikaanse olympisch kampioene werd vijfde op 0,67 seconde van Kim.

Zondag rijden de vrouwen nog een tweede 500 meter. In die laatste wereldbekerrace wordt het eindklassement beslist. Die strijd gaat nog tussen Jackson en Kim.

Leerdam ontbreekt

Jutta Leerdam, die vorige week in Salt Lake City in tranen was vanwege een slepende enkelblessure, sloeg de wereldbeker in Quebec over. Haar focus ligt op de WK afstanden van half februari. Kok, Leerdam en Fledderus rijden daar de 500 meter namens Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl