NOS SchaatsenAangepast

Ghiotto grijpt nu wel eindzege wereldbeker, Stolz weer oppermachtig op 1.000 meter

Ghiotto wint wereldbekerklassement, Bloemen wint 5.000 meter Quebec

Na de dramatische ontknoping van vorig seizoen, heeft de Italiaan Davide Ghiotto dit seizoen wel het eindklassement op de lange afstanden op zijn naam geschreven. Hij werd achter Ted-Jan Bloemen tweede op de 5.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Quebec, waar Patrick Roest verstek liet gaan.

Ghiotto zal nog wel even teruggedacht hebben aan een jaar geleden. Toen hoefde hij alleen maar te finishen om het wereldbekerklassement te winnen, maar werd hij gediskwalificeerd. Daardoor zag hij niet alleen de zege, maar ook de 15.000 dollar die voor de winnaar zijn weggelegd aan zijn neus voorbijgaan.

Bekijk hier hoe Ghiotto vorig seizoen de zege in het eindklassement misliep:

2023: Ghiotto loopt door diskwalificatie eindzege wereldbeker mis

Omdat Roest het slotweekend van de wereldbeker niet aanwezig was - hij focust zich al op de WK afstanden - had Ghiotto ook dit keer de eindzege voor het grijpen. En nu pakte de dertigjarige Italiaan die kans wel.

Ghiotto zette in Quebec met 6.17,18 de tweede tijd neer en dat was genoeg voor de eerste plaats in het klassement.

Bloemen was de sterkste op de laatste 5.000 meter van dit wereldbekerseizoen. De 37-jarige langeafstandsspecialist klokte 6.13,87, verbeterde daarmee zijn eigen baanrecord en won voor het eerst in ruim zes jaar tijd een wereldbekerwedstrijd.

Marwin Talsma werd met een tijd van 6.24,33 de beste Nederlander op de negende plaats. Marcel Bosker eindigde met 6.24,88 als tiende en Jesse Speijers klokte met 6.28,74 de dertiende tijd.

De prestaties van de Nederlanders op de 5.000 en de 1.500 meter zijn van groot belang voor het aantal Nederlandse startbewijzen voor de WK allround.

Stolz wederom oppermachtig op 1.000 meter, Prins niet op het podium

Jordan Stolz liet er ook bij de laatste wereldbeker van het seizoen geen twijfel over bestaan dat hij momenteel de beste is op de 1.000 meter. De negentienjarige Amerikaan, die vorige week op sensationele wijze het wereldrecord verbeterde, was in Quebec wederom een klasse apart.

Tim Prins verraste vorige week in Salt Lake City nog met een tweede plaats achter de oppermachtige Stolz, maar eindigde in Quebec niet op het podium. Daarmee zakte Prins in het wereldbekerklassement naar de vierde plaats, met één punt verschil met nummer drie Tatsuya Shinhama. En die vierde plek zat hem misschien nog wel het meest dwars.

"Vierde is geen schande, maar als je zo dichtbij bent, is het alleen maar verlies."

Prins baalt vooral van vierde plaats in klassement: 'Zou super zijn podium te halen'

Stolz declasseerde in zijn rit zijn tegenstander Ning Zhongyan. Hij kruiste na een razendsnelle start op de eerste kruising al over de Chinees heen. De regerend wereldkampioen liet wel wat verval zien in de slotronde, maar was met 1.07,96 toch wederom ongenaakbaar.

Het was voor Stolz zijn vierde wereldbekerzege op rij, maar het eindklassement zette hij niet op zijn naam. Die eer was voor Ning, die dit seizoen geen enkele keer goud pakte op de 1.000 meter en in Quebec de derde tijd neerzette.

  • NOS
    Schaatsprogramma zaterdag 3 februari
  • NOS
    Schaatsprogramma zondag 4 februari

De twintigjarige Prins, dit seizoen debuterend in de wereldbeker, was in zijn rit gekoppeld aan de Japans recordhouder Taiyo Nonomura. De Nederlander kon op de laatste kruising op Nonomura jagen en dat leverde hem een tijd op van 1.08,82. Daarmee eindigde Prins als zevende.

De Boo en Nuis ontbreken

Jenning de Boo verscheen niet aan de start van de 1.000 meter. De twintigjarige Nederlandse sprintrevelatie van dit seizoen had zich met koorts afgemeld. Als hij zondag weer koortsvrij is, zal hij mogelijk nog wel de tweede 500 meter van dit weekend kunnen rijden.

Kjeld Nuis moet de laatste wereldbeker van het seizoen overslaan, vanwege zijn valpartij vorige week in Salt Lake City. "Het is een pijnlijke en moeilijke beslissing", schreef Nuis over zijn afmelding op Instagram.

"Maar ik moet nu een slimme keuze maken en naar mijn gezondheid luisteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl