NOS SchaatsenAangepast

Roest verbetert jaren oud Nederlands record, rijdt zelfs even op wereldrecordschema

Roest rijdt op 5.000 meter zestien jaar oud Nederlands record uit de boeken

Patrick Roest heeft op de 5.000 meter het Nederlands record van Sven Kramer uit 2007 gebroken. Hij lag in Salt Lake City op het schema van het wereldrecord, kon dat niet vasthouden, maar klokte vervolgens wel 6.02,98: ruim sneller dan de 6.03,32 van Kramer.

"Uiteindelijk droom je natuurlijk altijd van een wereldrecord, maar met een Nederlands record kan ik heel tevreden zijn", aldus Roest, die twaalf jaar oud was toen Kramer zijn recordrace reed.

Volgens Roest was het ijs zondag niet zo goed als hij had gehoopt, maar heeft hij wel kunnen laten zien dat hij "beter dan ooit" is. "Ik hoop hier nog eens terug te komen als het ijs sneller is en ik nóg beter ben."

Roest: 'Je droomt van wereldrecord, maar kan heel tevreden zijn met Nederlands record'

Roest, die dit seizoen nog ongeslagen is in de wereldbeker op de 5.000 meter, ging op het ijs van Salt Lake City razendsnel van start, maar nam vervolgens wat gas terug.

Hij liet daarmee het schema van het wereldrecord, dat met 6.01,56 op naam staat van de Zweed Nils van der Poel, varen. Daardoor kwam ook Davide Ghiotto, zijn tegenstander in de rit, terug.

Roest liet het initiatief vervolgens aan de Italiaan, maar zette twee ronden voor het einde toch weer even de turbo aan. Hij dook na een aantal 29'ers weer de 28'ers in en stoof Ghiotto voorbij.

Het leverde hem het Nederlands record én de zege op in Salt Lake City. Ghiotto pakte het zilver.

Bekijk hieronder hoe een getergde Kramer in 2007 het Nederlands record reed.

November 2007: ontketende Kramer herovert wereldrecord op 5.000 m

Net als Roest had ook Ted-Jan Bloemen, die ooit het wereldrecord op de 5.000 meter in handen had, snode plannen bij de voorlaatste wereldbeker van het seizoen.

Bij de 1.400 meter-doorkomst zat de Nederlandse Canadees zelfs twee seconden onder het huidige wereldrecord. De 37-jarige Bloemen ging echter in het tweede deel van de race kapot en leverde snel in op het recordschema.

Hij klokt uiteindelijk 6.06,88, de derde tijd van de dag.

Net geen diskwalificatie Nederland

De gemengde aflossing stond voor de tweede keer op het programma dit wereldbekerseizoen. Dit keer verschenen voor Nederland Wesly Dijs en Helga Drost op het ijs.

Het ging echter bij het eerste aflossingsmoment al bijna mis voor het Nederlandse duo. Dijs moest flink in de remmen om de aflossing nog in de daarvoor bestemde ruimte te laten plaatsvinden en zo een diskwalificatie te voorkomen. "Het was één grote chaos", concludeerde Dijs.

In het vervolg deden Dijs en Drost het rustig aan, want winst zat er al niet meer in. Ze klokten uiteindelijk de elfde tijd. China ging er met de zege vandoor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl