NOS SchaatsenAangepast

Schaatswonder Stolz wint dag na wereldrecord twee afstanden binnen twee uur

Stolz wint ook 500 meter in Salt Lake City, De Boo dicht bij eerste WB-medaille

Ook op de tweede dag van de wereldbeker in Salt Lake City heeft Jordan Stolz de schaatswereld verbaasd met bijzondere prestaties. De 19-jarige Amerikaan reed geen wereldrecord, zoals hij vrijdag wel deed op de 1.000 meter, maar hij won in iets minder dan twee uur wel twee afstanden met razendsnelle tijden.

Stolz won de 1.500 meter in de derde tijd ooit (1.40,87), waarna hij even later ook de 500 meter op zijn naam schreef met een razendsnelle rit. Met 33,96 dook hij voor het eerst onder de 34 seconden.

Voormalig wereldkampioen Laurent Dubreuil uit Canada pakte het zilver met 34,05, het brons was voor de Japanner Yuma Murakami (34,16).

Dankzij zijn zeges is Stolz nu de eerste man die in één wereldbekerweekend de 500, 1.000 en 1.500 meter wist te winnen. Zondag komt hij opnieuw in actie, opnieuw op de 1.000 meter en op de 5.000 meter.

Net geen medaille De Boo

Jenning de Boo was in Salt Lake City dicht bij zijn eerste wereldbekermedaille. Hij verbeterde zijn persoonlijk record tot 34,21, maar kwam 0,05 seconde tekort voor het podium.

De Boo baalt een beetje ondanks PR: 'Het moet en kan nog harder'

De Boo stond voor de laatste rit op de derde plaats, maar kukelde na de laatste rit naar plek vijf. "Ik kijk er toch een beetje dubbel naar", reageerde hij, maar daarbij doelde de sprinter niet eens op het missen van zijn eerste individuele podiumplaats in de wereldbeker.

"Het is weer een persoonlijk record van meer dan twee tienden, dus ik heb zeker niets te klagen, maar ik heb het gevoel dat er nog zo veel te halen is. Ik laat veel liggen in mijn opening ten opzichte van Stolz. Daar baal ik van. Ik ben hard aan het werken, maar de eerste meters moeten gewoon veel harder en dat kan ook."

De Boo is gretig en zou zichzelf liefst zo snel mogelijk verbeteren. "Eigenlijk wil ik nu nog een keer rijden, maar morgen komt er nog een 1.000 meter. Dan gaan we weer knallen."

Menselijk

De prestatie van Stolz op de 1.000 meter was vrijdag bijna buitenaards, maar een dag later bleek het jonge schaatswonder op de 1.500 meter ook menselijk te zijn. Waar velen hoopten op nog een wereldrecord, bleek de mondiale toptijd van Kjeld Nuis (die sinds 2019 op 1.40,17 staat) op de 1.500 niet haalbaar.

Stolz ook klasse apart op 1.500 meter in Salt Lake, maar wereldrecord Nuis blijft staan

Daarvoor had hij nog 0,7 seconde harder moeten rijden, maar zijn 1.40,87 - een persoonlijk en Amerikaans record - was ook al indrukwekkend. Alleen Nuis en Thomas Krol waren ooit sneller. De Chinees Zhongyan Ning gaf met 1.41,78 bijna een seconde toe op Stolz en greep het zilver. Wesly Dijs veroverde het brons met 1.42,77.

Zieke Nuis niet van start

Wereldrecordhouder Nuis had het op de 1.500 meter dolgraag tegen Stolz willen opnemen op het snelle Amerikaanse ijs, maar hij moest zich tot zijn grote spijt ziek afmelden.

Gisteren kwam Nuis nog wel in actie op de 1.000 meter, maar alleen om geen punten voor de wereldbekerstand mis te lopen. Toen was hij ook al niet fit. Op reserve schaatste hij naar de laatste plaats.

Stolz zette zijn toptijd neer in de voorlaatste rit en zag vervolgens dat Patrick Roest en Europees kampioen Peder Kongshaug uit Noorwegen zich stukbeten op zijn tijd. Kongshaug werd zesde, Roest moest het doen met de veertiende plaats.

'Best zware omstandigheden'

Dijs was daardoor de beste Nederlander. Hij keek tevreden terug op zijn rit en is blij met brons, zijn eerste wereldbekermedaille op de 1.500 meter. Toch had hij sneller gewild.

Dijs blij met podiumplaats, maar had graag ook een PR gereden: 'Zware omstandigheden'

"Ik was vooral gefocust op het rijden van een persoonlijk record. Op het snelste ijs ter wereld wil je je graag verbeteren, maar het is niet gelukt. Het zijn best wel zware omstandigheden, dan rijd je tegen dikkere muren aan dan als het wel snel is."

"Eigenlijk ging iedereen er stiekem wel vanuit dat Stolz weer een wereldrecord zou rijden, maar uit het feit dat hij het niet doet, blijkt dat het echt wel zwaar is. Ook voor hem."

Tim Prins reed eerder op de dag naar de winst in de B-groep. Met 1.43,53 verbeterde hij zijn persoonlijk record met liefst anderhalve seconde.

WK over drie weken

Dit weekend draait het om wereldbekermedailles en snelle tijden op de wereldrecordbaan van Salt Lake City, maar pas over drie weken worden de belangrijkste prijzen per afstand verdeeld: bij de WK afstanden in Calgary (15-18 februari) strijden de schaatsers om de wereldtitels per afstand.

Stolz hoopt daar zijn drie wereldtitels op de 500 meter, 1.000 meter en 1.500 meter te prolongeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl