Superlatieven tekort voor wereldrecord Stolz: 'Dit is het nieuwe schaatsen'
De omstandigheden waren helemaal niet optimaal voor toptijden, maar Jordan Stolz had daar vrijdagavond geen enkele boodschap aan. De nog altijd maar 19-jarige Amerikaan verpulverde in Salt Lake City het wereldrecord op de 1.000 meter met een race waar nog lang over nagepraat zal worden.
Met 1.05,37 reed Stolz niet alleen de scherpe toptijd van Pavel Koelizjnikov (1.05,69) uit de boeken, hij was ook een paar klassen beter dan de rest. De Chinees Zhongyan Ning was de beste verliezer op ruim anderhalve seconde: een paar straatlengten op de sprint.
'Heb dit niet zo gepland'
Als Stolz op het ijs staat is vuurwerk gegarandeerd, maar naast het ijs is hij bescheiden. Verwacht dus geen uitbundige reactie van de jonge Amerikaan, ook niet als hij net voor eigen publiek een wereldprestatie heeft geleverd.
"Ik hoopte dat het ooit zou gebeuren, maar ik had het niet verwacht. Ik heb dit niet zo gepland", vertelde hij rustig na zijn race. Toch wist Stolz wel dondersgoed wat voor tijden hij moest rijden om het wereldrecord te pakken. Die somde hij voor zijn race namelijk moeiteloos op voor de NOS-camera: 16,2 - 24,2 - 25,0. Hij deed het precies zo, behalve dat hij op de opening en de eerste ronde nog een tiende sneller was.
Of het zijn beste rit ooit was, kon Stolz eigenlijk niet zeggen. "Dat is moeilijk, want we hebben hier al een tijdje geen race gehad terwijl ik op mijn best was."
'Gat wel groot'
En wat betekent dit voor de WK afstanden, waar hij over drie weken zijn drie wereldtitels hoopt te prolongeren? Is hij daar ook niet te verslaan? "Dat weet ik niet, er kan altijd iemand opstaan. Al was het gat nu wel groot."
NOS-analist Erben Wennemars stond er met zijn neus bovenop in Salt Lake City. Hij genoot met volle teugen van de rit van Stolz. "Dit is ongelooflijk. Als er een wereldrecord was dat heel scherp stond, dan was het dit record van Pavel Koelizjnikov wel."
"Kjeld Nuis heeft Stolz vaak verweten dat hij een beetje laf rijdt, maar dit was niet laf. Zijn laatste rondje begint hij alsof-ie nog moet starten, met zo veel energie."
"Ik kan hier nog heel vaak naar kijken. Dit is echt schaatsen, met heel je hart alles erin gooien. Je ziet het aan de manier waarop hij schaatst. Dit is gewoon het nieuwe schaatsen."
'Kunnen wij nog veel van leren'
Tim Prins deed het ook niet onverdienstelijk in Salt Lake City: hij reed een persoonlijk record en werd de beste Nederlander op de vijfde plaats, op 1,83 van Stolz. Hij eindigde dus nog voor nationaal kampioen Jenning de Boo (zevende) en de zieke Europees kampioen Kjeld Nuis (negentiende). Maar de rit van de Amerikaan had op hem toch wel de meeste indruk gemaakt.
"Ik weet niet waar ik naar heb zitten kijken. Dit is wel ongelooflijk. Als je ziet hoe makkelijk hij deze snelheid rijdt, vooral die eerste binnenbocht. De lijn, op die snelheid, dat heb ik nog nooit iemand zien doen. We hadden het er net over met Kjeld en Jenning, daar kunnen wij nog veel van leren."
"Ik vind het mooi om te zien. Het is ongekend niveau. Dat heb ik simpelweg nu nog niet. Met de vijfde plaats mag ik nu zeker tevreden zijn, maar ik streef zeker naar dit soort dingen."
Het is de vraag of er dit weekend nog meer wereldrecords gaan sneuvelen in Salt Lake City. Stolz komt in ieder geval nog vier keer in actie en zondag wordt de 1.000 meter nog een tweede keer verreden.
Zou het dan nóg harder kunnen? De Amerikaan kan niks beloven. "Dat weet ik niet, want ik rijd daarvoor nog de 500 en de 1.500 meter. We zullen zien hoe moe ik dan ben."