NOS SchaatsenAangepast

Stolz schaatst naar sensationeel wereldrecord op 1.000 meter in Salt Lake City

Bekijk hier het sensationele wereldrecord van Stolz op de 1.000 meter

Jordan Stolz heeft in Salt Lake City een wereldrecord gereden op de 1.000 meter. De pas 19-jarige Amerikaan deed dat in een sensationele tijd: 1.05,37.

Daarmee werd hij de tweede man ooit die op de kilometer onder de 1.06 wist te rijden. Pavel Koelizjnikov was vier jaar geleden eerste die dat presteerde. De 1.05,69 van de Rus was destijds een buitenaardse tijd, maar schaatswonder Stolz deed er nog een schepje bovenop.

Vooraf wist de Amerikaan precies wat voor rondjes hij moest rijden en hij was zelfs nog iets sneller: na een opening van 16,1 kwam hij na 24,2 en 25,0 op het snelle ijs van Salt Lake City tot de snelste tijd ooit.

Straatlengte voorsprong

Stolz reed niet alleen een wereldrecord, hij deelde ook een flinke tik uit aan zijn (Nederlandse) uitdagers. De Chinees Zhongyan Ning werd op liefst 1,6 seconde tweede. Het brons ging naar de Italiaan David Bosa, die 1,69 toegaf.

Tim Prins was met 1.07,20 de beste Nederlander. Hij reed na zijn snelste opening ooit naar een persoonlijk record en eindigde als vijfde.

Stolz was na zijn bijzondere prestatie nuchter, zoals altijd. "Ik hoopte dat het ooit zou gebeuren, maar ik had het niet verwacht. Ik heb dit niet zo gepland."

Stolz na wereldrecord in Salt Lake City: 'Had dit niet verwacht'

Jenning de Boo bleef met 1.07,37 slechts een honderdste boven zijn persoonlijk record en eindigde als zevende.

Kjeld Nuis, die zich drie weken geleden tot Europees kampioen kroonde, deed niet mee om de medailles. Nuis voelde zich niet fit, maar besloot toch om van start te gaan om geen punten voor het wereldbekerklassement mis te lopen. Met 1.15,16 werd hij negentiende.

Bekijk de reacties van Nuis en Prins hieronder:

Eerder op de dag reed Joep Wennemars in de B-groep naar de winst in 1.07,54, een persoonlijk record. Ook tweevoudig wereldkampioen Kai Verbij mocht niet in het hoofdprogramma van start: hij werd tweede met 1.07,82.

Zondag wordt de 1.000 meter nog een keer verreden.

Op de massastart ging de zege naar Jae-Won Chung uit Zuid-Korea. Hij versloeg de Belgische olympisch kampioen Bart Swings in de sprint. Nederlander Bart Hoolwerf veroverde het brons.

Na zes van de zestien ronden reed er een kopgroepje weg, maar mede dankzij het werk van Hoolfwerfs ploeggenoot Marcel Bosker werd het gat gedicht.

In het gedrang kwam de Canadees Antoine Gélinas-Beaulieu ten val nadat hij in aanraking was gekomen met Hoolwerf. De jury bekeek het moment uitgebreid, maar besloot om de uitslag niet aan te passen.

Bekijk de samenvatting en de reactie van Hoolwerf hieronder:

Dit weekend draait het om records, snelle tijden en wereldbekermedailles in Salt Lake City, over drie weken wordt er in Canada om de belangrijkste prijzen gestreden.

Volgende week rijden de schaatsers eerst nog een wereldbeker in Quebec, waarna de meesten zich gaan voorbereiden op hun hoofddoel: de WK afstanden in Calgary (15-18 februari).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl