NOS Schaatsen

Enorme deceptie voor Leerdam in Salt Lake City, Takagi wint 1.000 meter

Flinke deceptie voor geblesseerde Leerdam op 1.000 meter, Takagi wint

Voor Jutta Leerdam is de 1.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City uitgelopen op een deceptie. De regerend wereldkampioene werd op het snelle Amerikaanse ijs elfde in 1.14,65.

Het goud ging naar de Japanse Miho Takagi, die met 1.12,77 bijna twee seconden sneller was dan Leerdam. De Japanse wist Leerdam dit seizoen al eens eerder te verslaan, bij de wereldbeker in China, maar toen was het gat niet zo groot.

Last van enkel

Leerdam was tot dat moment al achttien races op rij ongeslagen, maar dit seizoen liep het nog niet zo lekker bij de wereldkampioene. Ze heeft al langer last van haar linkerenkel, waardoor ze niet vrijuit kan schaatsen.

"Ik kan mijn eigen kracht niet kwijt, ik rijd op zestig procent en ga helemaal op een hoop. Ik voel me totaal niet mezelf", reageerde Leerdam geëmotioneerd na haar race.

Bekijk de reactie van Leerdam:

Leerdam in tranen door enkelblessure: 'Heb er geen plezier meer in'

De Amerikaanse Kimi Goetz veroverde het zilver in 1.12,85, het brons was voor de Chinese Mei Han.

Leerdam reed haar rit tegen Brittany Bowe, al vijf jaar de houdster van het wereldrecord (1.11,61). Haar start was niet vlekkeloos en Bowe begon veel sterker. Halverwege leek Leerdam het op inhoud nog te gaan redden, maar in de laatste meters werd ze volledig ingepakt door de Amerikaanse.

Rijpma-De Jong vijfde

Antoinette Rijpma-De Jong werd bij de afgelopen WK en EK tweede achter Leerdam, maar dit keer greep ze naast een medaille. Met 1.14,11 werd ze vijfde.

Isabel Grevelt reed in 1.14,41 naar de negende tijd en bleef ruim boven haar persoonlijk record. Daarmee was ze sneller dan Femke Kok, die met 1.14,21 tiende werd. Naomi Verkerk werd zestiende en verbeterde haar eigen toptijd wel, al was het slechts met een honderdste.

De wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City zijn voor de Nederlandse schaatsers de eerste races in Noord-Amerika. Dit weekend draait het om records en snelle tijden op 'het snelste ijs ter wereld', over drie weken wordt er in Canada gestreden om de belangrijkste prijzen van het seizoen.

Volgende week rijden de schaatsers eerst nog een wereldbeker in Quebec, waarna de meesten zich gaan voorbereiden op hun hoofddoel: de WK afstanden in Calgary (15-18 februari).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl