NOS SchaatsenAangepast

Takagi blijft ongeslagen op 1.500 meter, Rijpma-De Jong en Beune wel op podium

Miho Takagi is dit seizoen nog niet te verslaan op de 1.500 meter. Ook niet in Salt Lake City, waar ze de Nederlandse concurrentie op afstand hield.

Regerend wereld- en Europees kampioene Antoinette Rijpma-De Jong kwam dichtbij, maar gaf bijna een halve seconde toe en moest genoegen nemen met zilver. Joy Beune veroverde het brons.

Takagi pakte het goud in 1.51,60 na een direct duel met Rijpma-De Jong (1.52,04). De Japanse ging sneller van start en kon in de laatste ronde profiteren van haar Nederlandse tegenstander, die voorlangs kruiste. Takagi bleef wel ruim boven haar eigen wereldrecord (1.49,83), dat ze in 2019 reed.

'Gat niet zo groot'

Rijpma-De Jong was na haar rit blij dat het gat tussen haar en de Japanse slechts niet zo groot was. "Het is niet meer zo veel. Als ik net even iets meer competitie kan bieden, als ik er net er iets meer bovenop zit, kan ik het goedmaken."

Rijpma-De Jong denkt dat ze Takagi kan verslaan op WK: 'Vier tienden is niet zo veel'

De regerend wereldkampioene is blij dat ze in het seizoen groeit. "In het begin liep het technisch niet helemaal en loop je een beetje achter de feiten aan. Fysiek voelde ik me goed, maar het viel niet op zijn plek. Nu kom ik terug en dat is heel erg fijn."

Persoonlijk record

Beune won vrijdag op de 3.000 meter haar eerste individuele wereldbekerwedstrijd, een dag later reed ze opnieuw sterk. Met 1.52,23 snoepte ze ruim een halve seconde van haar persoonlijk record af. Marijke Groenewoud reed ook een persoonlijk record (1.53,17), maar dat leverde haar geen medaille op. Groenewoud werd vijfde.

Melissa Wijfje werd met 1.53,91 achtste. Esther Kiel had het zwaar in de ijle lucht en moest genoegen nemen met de achttiende plaats.

Jackson wint 500 meter, Kok net naast podium

Op de 500 meter ging de winst naar de Amerikaanse Erin Jackson. De olympisch kampioene was voor eigen publiek 0,36 seconde sneller dan wereldkampioene Femke Kok, die net naast de medailles greep. Kok werd vierde, want ook de Amerikaanse Kimi Goetz en de Koreaanse Kim Min-Sun waren sneller.

Jackson snelt naar wereldbekergoud in Salt Lake City, Kok net naast podium

De vrouwen kwamen op de snelste baan ter wereld niet in de buurt van het scherpe wereldrecord (36,36) van de Koreaanse Lee Sang-Hwa, dat al sinds 2013 in de boeken staat. Jackson won de rit in 36,90 en dook als enige onder de 37 seconden.

Kok kwam met 37,26 ook niet in de buurt van haar eigen nationale record, dat op 36,96 staat. Het gat met de derde plaats was wel klein: slechts 0,04 seconde.

Leerdam opnieuw elfde

Jutta Leerdam wist zich niet te revancheren voor haar teleurstellende 1.000 meter van gisteren. Met 37,70 eindigde ze op de elfde plaats.

Gisteren zakte Leerdam flink door het ijs op haar favoriete afstand. De wereldkampioene werd elfde en vertelde na haar rit geëmotioneerd over de enkelblessure waar ze mee worstelt. Door die kwetsuur heeft ze moeite om haar kracht om te zetten in snelheid op het ijs.

Een dag later probeerde ze dat van zich af te zetten, maar ook haar 500 meter verliep niet zoals gewenst. Ze had een misser bij de start en wankelde in de tweede bocht, waarna ze ruim boven haar persoonlijk record bleef.

Morgen krijgt Leerdam nog een herkansing op de 1.000 meter, die zondag voor de tweede keer wordt verreden.

Zware omstandigheden

Marrit Fledderus, die zich net als Kok en Leerdam heeft geplaatst voor de WK afstanden op de 500 meter, wist zichzelf ook niet te verbeteren op de Amerikaanse wereldrecordbaan, waar de omstandigheden dit weekend zwaar zijn. Met 37,59 eindigde ze op de achtste plaats.

Naomi Verkerk bleef met 38,24 ook ver verwijderd van haar persoonlijke toptijd en werd negentiende.

Kok was niet tevreden met haar optreden. "Ik was gewoon niet scherp genoeg weg, dan verlies ik op die eerste meters al heel wat snelheid en dat is gewoon jammer. We hebben een blok gehad met veel trainingen, bij de eerste wedstrijden is het altijd even afwachten hoe het gaat. Maar het moet natuurlijk veel beter", reageerde ze.

Vrijdag werd Kok op de 1.000 meter al tiende, na een race met een te fanatieke voorbereiding, zo bleek. "Het is voor mij pas de tweede keer op een hooglandbaan. Ik had voor de 1.000 meter iets te gek gedaan in mijn warming-up en op hoogte herstel je minder goed."

"Ik stond wat vermoeid aan de start en was heel benieuwd of ik vandaag fris en fel zou zijn. Ik zat dicht bij het podium, dus voor nu is het oké. Maar ik heb in elk geval veel geleerd: op hoogte moet je niet te gek doen."

Kok leert wijze les in Salt Lake City: 'Op hoogte moet je niet te gek doen'

Dit weekend draait het om wereldbekermedailles en snelle tijden op de wereldrecordbaan van Salt Lake City, maar pas over drie weken worden de belangrijkste prijzen per afstand verdeeld: bij de WK afstanden in Calgary (15-18 februari) strijden de schaatsers om de wereldtitels per afstand.

Kok en Rijpma-De Jong hopen daar hun wereldtitel op de 500 meter en de 1.500 meter te prolongeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl