NOS SchaatsenAangepast

Amerikaanse mannen heroveren wereldrecord ploegenachtervolging in Salt Lake City

Amerikaanse mannen heroveren wereldrecord ploegenachtervolging in Salt Lake City

De Amerikaanse mannen hebben bij de wereldbeker in Salt Lake City op de ploegenachtervolging het wereldrecord van Noorwegen weer verbeterd. In een spannend duel kregen Casey Dawson, Emery Lehman en Ethan Cepuran het Amerikaanse publiek op de banken.

Drie weken geleden maakten de Noren (Sander Eitrem, Peder Kongshaug en Sverre Lunde Pedersen) bij de EK afstanden grote indruk in Thialf, waar ze het record van de Amerikanen afpakten en op 3.34,22 zetten. In eigen land waren de Amerikanen weer sneller.

Het trio reed voor eigen publiek naar 3.33,66. De Noren gaven ruim anderhalve seconde toe en moesten genoegen nemen met het zilver. Het brons was voor Italië.

Nederland vierde

Nederland ging van start met Chris Huizinga, Bart Hoolwerf en Beau Snellink, die voor het eerst dit seizoen zijn opwachting mocht maken. Het trio werd vierde, op 4,69 seconden van de Amerikanen.

De Nederlandse ploeg kan zich nu gaan voorbereiden op de WK afstanden. Oranje verdedigt daar de titel, maar omdat kopman Patrick Roest voor dit seizoen heeft bedankt is het gat met de concurrentie het hele seizoen al groot.

Het is nog niet duidelijk in welke opstelling Nederland bij de WK gaat rijden. Hoolwerf en Marcel Bosker waren dit seizoen vaste waarden, maar in Salt Lake City was Bosker reserve. Snellink maakte vorig jaar deel uit van de gouden WK-ploeg, maar zijn individuele prestaties vielen dit seizoen tegen.

Snellink vatte het optreden van de Nederlandse ploeg samen met de woorden "aardig en prima".

Snellink voelt zich weer goed en hoopt op WK-deelname op ploegenachtervolging

"Vorig jaar deed je mee voor de winst, nu is het alle zeilen bijzetten om het podium eruit te slepen. Het is nog heel erg aan elkaar wennen, we hebben gisteren voor het eerst met elkaar getraind. Je merkt dat alles nieuw is, het is eigenlijk hartstikke goed dat we 3.38 rijden. Ik denk dat we richting het WK serieus kans maken op het podium."

Snellink wist zich op de individuele afstanden niet te plaatsen voor de wereldbekers en de WK afstanden in Calgary, over drie weken. Op de ploegenachtervolging zou hij wel op de WK kunnen uitkomen.

"Dat zou zomaar kunnen. Dat sluit ik niet uit, maar het is aan de bondscoach om die keuze te maken. We hebben laten zien dat dit een goede opstelling is. We zijn vier seconden dichterbij gekomen ten opzichte van de EK."

Nederlandse vrouwen plaatsen zich voor WK

Kersvers Europees kampioenen Marijke Groenewoud, Joy Beune en Irene Schouten plaatsten zich in de nacht van zaterdag op zondag voor de ploegenachtervolging op de WK afstanden.

De drie vrouwen reden in Salt Lake City in de B-groep een rit tegen Zuid-Korea. Daarin moest een goede tijd neergezet worden om zich te plaatsen voor de WK afstanden.

Dat lukte ook. Een tijd van 2.53.42 was ruim voldoende. Nederland reed in de B-groep na de diskwalificatie bij de wereldbeker in Polen, waar Beune haar transponder vergat om te doen, degradeerde het Nederlandse trio.

In de A-groep pakte regerend wereldkampioen Canada het goud, voor Japan en de Verenigde Staten. De Japanse vrouwen stelden wel de eindzege in het wereldbekerklassement veilig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl