NOS SchaatsenAangepast

Harde val Nuis heeft geen ernstige gevolgen, Stolz wint tweede 1.000 meter

Lelijke valpartij Nuis in Salt Lake City, verlaat ijshal op brancard

De wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City zijn voor Kjeld Nuis op pijnlijke wijze geëindigd. Na de finish van de 1.000 gleed hij zwaar vermoeid onderuit over een blokje, waarna hij hard in de kussens terechtkwam en vooral met zijn nek een klapper maakte.

Medische hulp kwam op het ijs, waar Nuis minutenlang bleef liggen. Hij werd met een nekbrace om afgevoerd op een brandcard. Niet veel later werd bekend dat Nuis, die voordat hij ten val kwam de vierde tijd had geklokt, zich duizelig voelde en veel last had van zijn nek.

De KNSB meldde later op de avond dat het "redelijk oké" ging met Nuis. Maandagochtend blijkt dat er bij medische checks in het ziekenhuis niets zorgwekkends is geconstateerd. Het is niet uitgesloten dat hij volgende week in Quebec gewoon weer in actie komt.

Stolz wint weer

De zege was net als twee dagen geleden voor Jordan Stolz, die niet in de buurt kwam van zijn sensationele wereldrecord van vrijdag bij de eerste 1.000 meter. Hij was met 1.06,32 bijna een seconde langzamer.

Tim Prins pakte verrassend het zilver. De 20-jarige Nederlander gaf met 1.06,40 slechts 0,08 seconde toe op de regerend wereldkampioen.

Bekijk hier de samenvatting van de 1.000 meter en de reactie van Tim Prins.

Stolz is het hele weekend al in bloedvorm. De pas 19-jarige Amerikaan reed in zijn thuisland vrijdagavond het wereldrecord op de 1.000 meter aan flarden en won een dag later ook de 1.500 en de 500 meter.

Bij zijn tweede 1.000 meter van het weekend was het gat met de concurrentie wat minder groot dan twee dagen geleden. De start van Stolz was al minder snel en ook in de volle rondes kon hij minder imponeren dan twee dagen geleden.

PR's Prins en De Boo

De Nederlandse twintigers Prins en Jenning de Boo stegen in Salt Lake City boven zichzelf uit. Prins vloog in zijn rit tegen de Est Marten Liiv over het ijs en klokte zelfs bijna dezelfde rondetijd als Stolz deed in zijn wereldrecordrace van afgelopen vrijdag.

Het bracht Prins een dik persoonlijk record. Met 1.06,40 was hij 0,8 seconden sneller dan ooit.

Het schaatsprogramma van zondag

De Boo, de revelatie van de NK afstanden afgelopen december, dook ook voor het eerst in zijn carrière onder de 1.07. De 20-jarige sprinter werd in zijn rit weliswaar verslagen door de Japanner Tatsuya Shinhama, maar klokte wel een persoonlijk record: 1.06,95. Daarmee werd hij zesde.

Nog één wereldbeker

Volgende week rijden de schaatsers eerst nog een wereldbeker in Quebec, waarna de meesten zich gaan voorbereiden op hun hoofddoel: de WK afstanden in Calgary (15-18 februari).

Het schaatsseizoen wordt afgesloten met de WK allround en sprint in Inzell van 7 tot en met 10 maart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl