Tim Prins tijdens de EK afstanden in Heerenveen
NOS Schaatsen

Prins acht koning Stolz nog een maatje te groot op de kilometer

 • Robbert de Rijk

  Bij de WB schaatsen in Quebec

 • Robbert de Rijk

  Bij de WB schaatsen in Quebec

Alles blinkt nog in het gloednieuwe Centre de Glaces de Québec, waar komend weekeinde wereldbekerwedstrijden worden gereden. Het pas tweeënhalf jaar oude stadion is voor het eerst het toneel van een mondiale schaatswedstrijd. De jonge Tim Prins stapte woensdag voor de zesde keer dit seizoen op voor hem nieuw ijs.

Prins debuteert dit seizoen bij de senioren en valt vrijwel niet te betrappen op een slechte race. "Dat komt vast door die goede schema's van mijn coaches Gerard en Dennis", zegt de Fries met een grijns op zijn gezicht.

Om vervolgens op een serieuzere toon verder te gaan. "Ik blijf mij heel erg focussen op mijn eigen schaatsen en streep gewoon weekend voor weekend af. Zo ben je nu in februari en is het seizoen alweer bijna klaar en heb ik inderdaad heel stabiel gepresteerd."

Vlak achter Stolz

Met als hoogtepunt tot nu toe de podiumplek afgelopen zondag achter Jordan Stolz op de 1.000 meter in Salt Lake City. Met een achterstand van slechts acht honderdsten kwam er vorig weekend niemand dichter bij het Amerikaanse wonderkind dan de pas 20-jarige Prins, die daarmee alsnog ouder is dan Stolz.

Jordan Stolz

Met zo'n klein verschil kun je hem ook verslaan, zou je zeggen. Maar het talent op de middenafstand denkt daar anders over. "Als hij dit weekend weer gewoon zijn ding doet, dan is hij momenteel gewoon echt de snelste, zo eerlijk moeten we ook zijn. Als ik weer podium ga rijden, doe ik het heel erg goed", realiseert Prins zich.

Bewijs van een stabiel seizoen is ook terug te vinden in de stand van het wereldbekerklassement. Met nog één race te gaan staat Prins vierde en door het ontbreken van Kjeld Nuis ligt de weg naar het eindpodium open.

Stijve Nuis

Nuis blesseerde afgelopen weekend bij een val na de finish zijn nek en bleef achter in Salt Lake City. Woensdag probeerde de olympisch kampioen op de 1.500 meter het weer een keer en dat viel nog niet mee. "Alles is nog beurs en stijf", laat hij weten.

Prins twijfelt er niet aan dat Nuis over twee weken in Calgary in topvorm aan de WK afstanden gaat beginnen. "Hij zal zich ongetwijfeld goed voorbereiden op de WK en heel goed aan de start verschijnen."

Op de schaatsbaan spraken we Prins over zijn doelen en over Nuis die een groot voorbeeld voor hem is:

Schaatsontdekking Prins: 'Ik heb wel vertrouwen gekregen'

"We missen hem hier natuurlijk wel. Het is een leuke gast om in de groep te hebben. Altijd in voor een dolletje en een heel goede schaatser", aldus Prins over zijn kopman. "Als je achter hem mag schaatsen, is dat eigenlijk perfectie. Van niemand leer je momenteel beter schaatsen dan van Kjeld Nuis."

Al is het achter Prins momenteel ook vast prettig rijden. Met zijn vorm kan hij dit weekend wellicht verrassen en Stolz verslaan. "Dat is aan jullie om te bepalen of ik kanshebber ben, maar zo zie ik het zelf gewoon niet. Ik ga mijn eigen ding doen en dan denk ik dat ik heel goed op weg ben."

Bekijk hieronder het schema van de WB in Quebec, die live is te volgen bij de NOS:

 • NOS
  Programma WB Quebec vrijdag
 • NOS
  Programma WB Quebec zaterdag
 • NOS
  Programma WB Quebec zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl