Beau Snellink
NOS Schaatsen

Nederlandse startbewijs voor WK allround op de tocht voor laatste wereldbeker

De Nederlandse schaatsers moeten komend weekend in Quebec nog flink aan de bak om alle startbewijzen voor de diverse wereldkampioenschappen te veroveren. Voor de WK allround zijn bijvoorbeeld nog niet alle tickets binnengehaald.

De internationale schaatsunie ISU verdeelt de startbewijzen voor de wereldkampioenschappen via diverse ranglijsten die worden opgemaakt aan de hand van de zes wereldbekerwedstrijden van dit seizoen.

De klassementen en de tijden die zijn verreden tellen mee voor kwalificatie voor de WK afstanden in Calgary (over twee weken) en de WK sprint en allround in Inzell in maart.

Vrouwen hebben tickets binnen, mannen nog niet

Normaal gesproken is het een formaliteit voor schaatsland Nederland om het maximale aantal tickets binnen te halen, maar deze winter is dat anders. Bij de vrouwen zijn geen problemen, de mannen staan er wat minder rooskleurig voor.

Bekijk hieronder het programma van de wereldbeker in Quebec van komend weekeinde:

Om met het maximale aantal van drie rijders te mogen starten op de WK allround in Inzell moet Nederland drie rijders hebben in de top van een samengesteld klassement over de snelste 1.500 meter en de snelste 5.000 meter in de wereldbeker.

Op dit moment staan alleen Patrick Roest en Marcel Bosker hoog genoeg op die ranglijst. De positie van de derde rijder is wankel, waardoor het derde ticket op de tocht staat.

Dat zit zo: aan de WK allround doen 24 deelnemers mee. Twee tickets gaan naar gastland Duitsland en Zweden (dankzij de wereldtitel van Nils van der Poel in 2022), waardoor er nog 22 plaatsen overblijven.

Op het randje

Marwin Talsma staat 22ste in het combinatieklassement. Als dat na de laatste wereldbeker nog steeds het geval is, krijgt Nederland drie startbewijzen. Maar wanneer één buitenlandse rijder zich in Quebec boven Talsma nestelt op de ranglijst, raakt Nederland het derde ticket kwijt.

Marwin Talsma

Om de kans op voldoende Nederlanders in de top van het klassement over 1.500 en 5.000 meter te vergroten, heeft de KNSB Beau Snellink aangewezen om beide afstanden te rijden.

Snellink, vorig jaar nog winnaar van de wereldbeker op de lange afstanden, is bezig aan een teleurstellend seizoen. Hij wist zich slechts te plaatsen voor één wereldbeker op de tien kilometer en mist de WK afstanden op de individuele nummers.

Toch wordt Snellink door de schaatsbond ingezet als troef om het derde allroundticket veilig te stellen.

Ook Jesse Speijers (24ste in het combinatieklassement) zou nog kunnen stijgen om Nederland uit de nood te helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl