Het ging vorig jaar mis tijdens de intocht in Staphorst
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Geen sinterklaasintocht in Staphorst dit jaar

Er komt dit jaar definitief geen sinterklaasintocht in Staphorst. Dat heeft de gemeente besloten nadat de organisatie zich eerder al had teruggetrokken.

Volgens burgemeester Jan ten Kate is de intocht "complexer geworden dan voorheen". Hij doelt daarmee onder meer op de intocht van vorig jaar, die uitliep op rellen. De actiegroep Kick Out Zwarte Piet wilde toen demonstreren in Staphorst.

Enkele automobilisten op de A28 die de afrit Staphorst namen, werden opgewacht door honderden mensen die deels zwart geschminkt waren. Voordat de demonstranten en de waarnemers het dorp in konden rijden, werden zij door de relschoppers bestookt met vuurwerk en bekogeld met eieren. Uiteindelijk werd de demonstratie uit veiligheidsoverwegingen afgelast door de burgemeester. Sindsdien is de intocht in Staphorst aangemerkt als "hoogrisico-evenement".

'Voorwaarden aan uiterlijk'

Het comité dat de intocht al jaren organiseert, trok zich begin deze maand terug vanwege "voorwaarden die de gemeente stelt aan het uiterlijk van piet en de intocht zelf", schrijft RTV Oost. Volgens de omroep wilde het comité een volledig zwart geschminkte piet met kleine stipjes op de wangen. De gemeente zegt dat er geen eisen zijn gesteld aan het uiterlijk van piet.

Het is te kort dag om de intocht op een andere, veilige manier te regelen, zegt de burgemeester. "Er is nu te weinig tijd om het evenement nog goed te organiseren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl