Actiegroep Kick Out Zwarte Piet werd vorig jaar tijdens de intocht van Sinterklaas in Staphorst belaagd door relschoppers
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Sinterklaasintocht Staphorst op losse schroeven

De Ondernemersvereniging Staphorst-Rouveen stopt met het organiseren van de jaarlijkse sinterklaasintocht in Staphorst. Het comité zegt "zich niet te kunnen vinden in de voorwaarden die de gemeente stelt aan het uiterlijk van piet en de intocht zelf." De gemeente zegt helemaal geen voorwaarden te stellen aan het uiterlijk van de pieten.

De sinterklaasintocht in Staphorst liep vorig jaar uit de hand. Actievoerders van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) werden belaagd door relschoppers. Ook waarnemers van Amnesty International waren mikpunt.

Veiligheidseisen

Over de intocht van dit jaar heeft de gemeente meerdere gesprekken gevoerd met het sinterklaascomité, maar burgemeester Jan ten Kate van Staphorst ontkent dat de gemeente voorwaarden stelt aan het uiterlijk van piet.

"In die gesprekken zijn scenario's besproken voor de intocht, een scenario met roetveegpieten zat daar ongetwijfeld bij", zegt hij tegen RTV Oost. "De veiligheidseisen zijn wel strenger dan vorige jaren, dat geef ik toe. Het risicoprofiel is groter, dus we stellen meer vragen. Maar de verschijningsvorm van piet zat daar niet bij."

Het sinterklaascomité beweert dat dit wel het geval was. De organisatie vindt dat er "genoeg concessie gedaan is door over te gaan op de Staphorster stipwerkpiet", zo valt te lezen in een bericht op Facebook. "Dit betekent dat na 28 jaar het hier voor de Ondernemersvereniging Staphorst-Rouveen stopt", aldus het comité.

Volgens RTV Oost is de piet die het comité wil volledig zwart geschminkt met kleine stipjes op de wangen. Het is onduidelijk of de intocht dit jaar doorgaat. Of een andere partij de organisatie op zich neemt, is ook niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl