Yesilgöz in het vragenuur
NOS NieuwsAangepast

Yesilgöz botst fel met Simons over nasleep Sint-intocht Staphorst

Minister Yesilgöz vindt achteraf dat ze bij de ongeregeldheden rond de intocht van Sinterklaas in Staphorst niet had moeten spreken van "tegendemonstranten". Dat zei ze in het vragenuur in de Tweede Kamer, dat uitliep op een felle ruzie tussen haar en Bij1-Kamerlid Simons over het optreden van de politie bij dit soort betogingen. Volgens Simons verschuilt de minister zich te veel achter een onderzoek naar de gang van zaken, dat de gemeente Staphorst instelt. Yesilgöz bestreed dat en nam het op voor de politie.

Zaterdag wilde actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) bij de intocht in Staphorst demonstreren omdat er volledig zwarte pieten meeliepen. Leden van KOZP werden door tientallen mannen belaagd en bekogeld en burgemeester Ten Kate verbood op het laatste moment de demonstratie vanwege zorgen over de veiligheid.

Yseilgöz zei zondag in een bericht op Twitter dat zij was geschrokken "van de wijze waarop KOZP-actievoerders door tegendemonstranten zijn belaagd". Simons viel de minister hard op die woorden aan: "Dit waren geen tegendemonstranten, dit waren mensen die zich verlaagden tot poging tot doodslag. Dat noem ik terrorisme."

Yesilgöz antwoordde daarop dat ze het woord tegendemonstranten niet had mogen gebruiken: "Ik wilde duiden dat er groepen tegenover elkaar stonden, maar er was geen tegendemonstratie aangevraagd, dus er kan ook geen sprake zijn van tegendemonstranten." De minister vulde aan dat ze de onlusten in Staphorst afkeurt: "Er is nooit een excuus voor gebruik van geweld of intimidatie om een ander de mond te snoeren."

Nieuwsuur sprak inwoners van Staphorst die niet verbaasd zijn over de rellen:

Staphorst reageert op rellen bij Sint-intocht

Het vervolg van de discussie tussen Simons en Yesilgöz verliep in een ruzieachtige sfeer. Simons en andere Kamerleden willen dat de minister zelf een onderzoek laat instellen naar uit de hand gelopen demonstraties zoals die in Staphorst.

Yesilgöz vindt dat nu niet nodig: ze benadrukte dat het al dan niet verbieden van een betoging een zaak van de burgemeester is, en dat die zich daarvoor moet verantwoorden in de gemeenteraad. Ze wees er verder op dat de burgemeester van Staphorst al een onafhankelijk onderzoek heeft aangekondigd en dat het Openbaar Ministerie bekijkt of er strafbare feiten zijn gepleegd. Ze wil wel met burgemeesters in gesprek over de maatschappelijke onrust.

'In elkaar geslagen door de politie'

Simons noemde Yesilgöz hardleers: "Op hoeveel onderzoek wil de minister nog wachten? Ik ben geïrriteerd, want al elf jaar lang worden mensen in elkaar geslagen door de politie of door mensen die door de politie alle kans daartoe krijgen."

Yesilgöz zei daarop dat ze minstens net zo veel irritatie voelde: "Ik laat mijn politieagenten niet wegzetten alsof ze doelbewust op burgers afstappen om hen in elkaar te meppen. We leven in een rechtsstaat en als dingen niet goed zijn gegaan, hebben we daar onafhankelijke instituties voor, die daar onderzoek naar doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl