Demonstranten, deels zwart geschminkt, houden auto's tegen op de afrit Staphorst
In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

Intocht Sinterklaas in Staphorst verloopt in grimmige sfeer

De politie is een onderzoek gestart naar het belemmeren van een protest van Kick Out Zwarte Piet in Staphorst. De actiegroep wilde daar demonstreren omdat er Zwarte Pieten meeliepen bij de intocht. Maar het protest werd uiteindelijk door burgemeester Ten Kate verboden, vanwege zorgen over de veiligheid.

Op de toegangswegen naar Staphorst was de sfeer enige tijd grimmig. Volgens de politie probeerden relschoppers de betogers te belemmeren in hun tocht naar Staphorst. Een aantal automobilisten die van de A28 de afrit Staphorst wilden nemen, werden opgewacht door honderden mensen die deels zwart geschminkt waren.

Een auto werd bestookt met vuurwerk en bekogeld met eieren. Van een andere auto werd een band lek gestoken. Niemand raakte gewond. RTV Oost citeert ooggetuigen die zeggen dat in een van de betrokken auto's actievoerders van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zaten.

Ze vielen auto's aan

In een van de andere auto's zaten 'waarnemers' van Amnesty International, zei de Nederlandse directeur van de mensenrechtenorganisatie Dagmar Oudshoorn vanmiddag op NPO Radio 1. "Mensen uit het dorp hadden een soort van cordon om het dorp gevormd en vielen auto's aan", stelt ze.

"Ze staken banden leeg, gooiden met eieren, olie, andere viezigheid. Maar wat ik vooral buiten proporties vind, is dat ze mijn mensen geïntimideerd hebben en bedreigd. En: dat ze mensen hebben tegengehouden die op weg waren naar een vreedzame demonstratie."

Grimmige sfeer in Staphorst voor Sinterklaasintocht

De politie en mobiele eenheid waren massaal aanwezig maar hebben zich beperkt tot het controleren van auto's bij de invalswegen van het dorp. Volgens een politiewoordvoerster is er niemand opgepakt. Wel zijn er diverse strafbare feiten gepleegd. "Er is een onderzoek gestart naar het belemmeren van een toegestane demonstratie en of personen gelinkt kunnen worden aan het plegen van deze of andere strafbare feiten", aldus de politie. Daarbij worden ook beelden geanalyseerd.

Er zijn aangiftes gedaan van bedreiging, vernieling van een auto en diefstal van goederen uit een auto, meldt de politie verder.

Kick Out Zwarte Piet had van tevoren een demonstratie aangekondigd omdat in Staphorst Zwarte Pieten meeliepen bij de intocht. De gemeente stond dat aanvankelijk toe, wees een demonstratievak aan en stelde cameratoezicht in.

Maar vlak voordat de intocht om 14.00 uur begon, besloot burgemeester Jan ten Kate om de demonstratie van KOZP toch te verbieden. "De veiligheid kan niet gegarandeerd worden in het dorp en op het Marktplein waar het feest plaatsvindt", aldus de gemeente.

De Mobiele Eenheid op een invalsweg van Staphorst

Het is onduidelijk hoeveel actievoerders van KOZP al onderweg waren naar Staphorst toen de burgemeester zijn verbod uitvaardigde. De actiegroep heeft nog geen commentaar gegeven.

De intocht van Sinterklaas met Zwarte Pieten ging door. De burgemeester was daarbij en wil geen commentaar geven op de gebeurtenissen bij de A28. De politie zegt achteraf te betreuren dat de demonstratie verboden moest worden. "Het recht om te demonstreren is een groot goed in Nederland."

Zaandam

Ook in Zaandam zijn aanhoudingen verricht rond de intocht van Sinterklaas, bevestigt de politie. Twee mensen zijn gearresteerd vanwege het gooien van eieren. Een lokale actiegroep kondigde eerder een actie tegen Zwarte Piet aan bij de intocht.

Ook deze auto wordt tegengehouden door als Zwarte Piet verklede actievoerders

De strijd over de kleur van Piet verdeelt Nederland al jaren. Bekijk hier een terugblik:

De discussie over de kleur van Piet door de jaren heen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl