NOS NieuwsAangepast

Duizenden mensen in Hellevoetsluis bekijken landelijke intocht Sint

Sinterklaas is in Hellevoetsluis aangekomen tijdens de landelijke intocht. Het was voor het eerst in drie jaar dat de goedheiligman weer live aankwam met publiek. Op meerdere plekken langs de route en bij de kade stonden duizenden mensen.

De afgelopen twee jaar was er vanwege de coronamaatregelen een alternatieve intocht die werd gehouden bij het nieuwe Grote Pietenhuis (Paleis Soestdijk).

De intocht was live te zien op NPO 3. De Sint werd verwelkomd door de burgemeester van Hellevoetsluis Milène Junius. Na de aankomst begon hij rond 12.50 uur aan zijn route door de stad. Vervolgens sprak hij vanaf een podium de kinderen toe.

Ophef om gezonken pakjesboot

De Sint kwam niet in zijn eigen pakjesboot aan, maar met een vervangende stoomboot. In het Sinterklaasjournaal waren eerder deze week beelden te zien van de pakjesboot die gezonken was. Dat leidde tot ouders die klaagden dat hun kind huilend op de bank zat en getroost moest worden.

Maar een dag later was in het tv-programma een andere pakjesboot te zien die al in de buurt van Hellevoetsluis lag. In de live-uitzending van vandaag vloog de Sint met zijn eigen rode vliegtuig, de Goedheiligman 1, naar Nederland en landde hij "vlak bij Hellevoetsluis". Vervolgens kwam hij in de nieuwe stoomboot naar de kade.

Nieuwe piet wordt Piet Hein genoemd

Tijdens de live-uitzending werd bekend dat een nieuwe piet 'Piet Hein' wordt genoemd. Met de naam wordt verwezen naar de gelijknamige bekende zeevaarder die in de zeventiende eeuw de Zilvervloot veroverde. Tijdens de intocht werd het bekende lied over de zeevaarder gezongen.

Bekijk een impressie van de aankomst van Sinterklaas:

Sinterklaas komt aan met vliegtuig en Piet Hein

Op Twitter leidde de naam van de piet tot discussies en was Piet Hein trending topic. In een reactie aan de NOS noemt de NTR, de omroep die Het Sinterklaasjournaal maakt, de verwijzing naar Piet Hein "een historische knipoog zoals we er vele maken in Het Sinterklaasjournaal".

Ook wordt op het sociale medium gesproken over de aankomst van de goedheiligman per vliegtuig. Zo twitterde ProRail ludiek in rijmvorm het "niet zo fijn" te vinden dat de goedheiligman niet met de trein aankwam. De NTR relativeert de milieubezwaren. "Dit vliegtuig heeft geen druppel kerosine gebruikt", aldus de omroep.

Ook op andere plekken komt de goedheiligman vandaag aan. Zo zijn er intochten in onder meer Den Haag, Eindhoven, Hengelo, Maastricht en Rotterdam, maar ook in kleinere plaatsen zoals Elburg, Hoorn en Katwijk aan Zee. Er zijn ook gemeenten waar de Sint pas morgen of volgende week aankomt, zoals Amsterdam en Groningen.

Man opgepakt bij intocht in Emmen

Bij de landelijke intocht waren geen demonstraties aangemeld, meldt de gemeente Hellevoetsluis. In Emmen werd wel gedemonstreerd. Daar werd een anti-Zwarte Piet-activist opgepakt, meldt het Dagblad van het Noorden. Tijdens de intocht in Emmen lopen zowel Zwarte Pieten als roetveegpieten mee. Dat leidde maandag tijdens een gemeenteraadsvergadering tot protesten, waarbij twaalf mensen werden aangehouden.

In Westzaan wordt vandaag ook gedemonstreerd. Daar zijn bij de intocht Zwarte Pieten en betoogt onder meer de actiegroep Zaankanters Tegen Racisme. Op twee plekken heeft de gemeente plekken aangewezen waar gedemonstreerd mag worden.

In Druten ging de intocht niet door omdat de organisatie afzag van het opzetten van de intocht. Daar ging een conflict aan vooraf omdat het sinterklaascomité liet weten vast te willen blijven houden aan zwarte pieten.

Meldpunt voor zwarte pieten

Landelijke actiegroep Kick Out Zwarte Piet is dit jaar een meldpunt begonnen waar mensen kunnen laten weten of in hun gemeenten nog Zwarte Pieten rondlopen bij de intocht. "Want ook al kan het in de Randstad soms voelen alsof Zwarte Piet verleden tijd is, in grote delen van Nederland is dat zeker nog niet het geval", aldus de actiegroep.

Daarmee hoopt de actiegroep dat "in 2023 - wanneer het 150 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de slavernij in het Nederlandse Koninkrijk - een goed overzicht is van waar we nog in actie moeten komen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl