In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Ook Venlo stapt volledig over op roetveegpieten

Bij de intocht van Sinterklaas in Venlo zijn dit jaar voor het eerst alleen roetveegpieten aanwezig, zo laat het Sinterklaascomité van de gemeente weten. De overstap volgt nadat actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) een demonstratie had aangekondigd omdat in Venlo dit jaar grijze pieten mee zouden lopen bij de intocht.

Twee jaar geleden werd in Venlo de grijze piet geïntroduceerd. De organisatie dacht zo een neutrale oplossing te hebben gevonden voor Zwarte Piet. Voor de intocht van dit jaar zouden roetveegpieten en grijze pieten aanwezig zijn in Venlo en het Venlose stadsdeel Blerick. Volgens het comité ging het om een geleidelijke transitie.

Omdat KOZP grijze pieten een racistische schijnoplossing vindt, kondigde de actiegroep een demonstratie aan op de dag van de intocht, aanstaande zondag.

Tijd rijp

Volgens de organisatie is de tijd rijp om over te stappen op roetveegpieten, zoals dat al op veel andere plaatsen is gebeurd. "Kinderen zullen in Venlo en Blerick komende zondag dezelfde piet zien als op het Sinterklaasjournaal", zegt Joep Raemakers, voorzitter van Stichting Kinderfeesten Venlo.

Burgemeester Antoin Scholten van Venlo hoopt dat het een rustige dag wordt. "Ik waardeer de inspanningen die gedaan zijn om het feest van Sinterklaas echt voor alle kinderen te laten zijn." Volgens 1Limburg is Venlo de laatste grote Limburgse gemeente die overstapt op roetveegpieten.

De lokale actiegroep 'Venlo kan het' is blij dat de demonstratie niet hoeft door te gaan. Toch hoopt de actiegroep "dat andere omliggende kernen ook naar een roetveegpiet kunnen gaan en er werk van gaan maken. Dat dit het steuntje in de rug geeft om stappen naar roetveegpiet te zetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl