In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

Zwarte Piet niet meer zwart in Volendam, uiterlijk wordt aangepast

Volendam neemt afscheid van Zwarte Piet. Dat laten de twee Sinterklaascomités in een gezamenlijk persbericht weten. "Met het oog op de waarborging van de veiligheid zijn we genoodzaakt een aanpassing te doen."

De kleur van de pieten bij de Sinterklaasintocht wordt daarom "aangepast naar de huidige standaard", schrijven het Sint Nicolaascomité en de stichting Behoud van de Sint Nicolaas Traditie. Hoe de pieten er gaan uitzien is niet duidelijk. Wel moeten ze met behulp van een professionele grimeur onherkenbaar blijven, vinden de organisaties.

Over het uiterlijk van Zwarte Piet is jarenlang intensief overlegd binnen de gemeente. "De comités worden in een onhoudbare positie gemanoeuvreerd en het wordt steeds moeilijker om de veiligheid te garanderen. "

De stichtingen voelen zich klem zitten tussen het landelijke beleid en een deel van de lokale wensen. "Met het oog op de waarborging van de veiligheid zijn we genoodzaakt een aanpassing te doen."

Vrijwilligers bedreigd

De sfeer rondom het sinterklaasfeest wordt ieder jaar grimmiger en vrijwilligers worden zelfs bedreigd. "Als gevolg zijn vrijwilligers die zich al jaren inzetten voor het Sinterklaasfeest afgehaakt", citeert NH Nieuws de comités.

Ze vinden "uitingen en bedreigingen op sociale media richting bestuursleden, comitéleden en vrijwilligers" onacceptabel. "Besef goed dat er zonder hen geen sinterklaasactiviteiten meer zijn."

Vorig jaar december werden demonstranten van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) op de markt in Volendam bekogeld met onder meer eieren, vuurwerk, oliebollen en visafval. Ook zijn de bussen waarmee de demonstranten werden vervoerd beschadigd. De demonstranten hebben Volendam onder politiebegeleiding verlaten.

Boze reacties

KOZP is blij verrast. "Wij juichen deze stap naar een inclusief Sinterklaasfeest van harte toe." De actiegroep is verder benieuwd wat de comités bedoelen met "de huidige standaard". "We gaan uit van een 'standaard' waarbij er geen sprake meer is van racistische effecten, waardoor protest overbodig wordt."

Volgens NH wordt er in Volendam verdeeld gereageerd op het nieuws. Op Facebook regent het boze reacties over het besluit. Van "stelletje lafaards" tot aan "geweld en intimidatie wordt dus beloond".

Advertentie via Ster.nl