In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Demonstratie Kick Out Zwarte Piet in Volendam, betogers weg onder politiebegeleiding

In Volendam heeft actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) vanmiddag gedemonstreerd tegen Zwarte Piet en "structureel racisme" in het dorp. De actie, die rond het middaguur begon en zo'n 50 minuten duurde, was volgens burgemeester Sievers van Edam-Volendam niet aangekondigd. De betoging was op een plein, waar op dat moment ook een markt was.

Sievers schrijft in een verklaring dat de actievoerders tijdens de demonstratie zijn belaagd. "Iedereen mag een mening hebben en die uiten, binnen de grenzen van onze rechtsstaat", schrijft ze. "En dat binnen de afgesproken spelregels. Zonder aankondiging demonstreren mag niet, bedreigen en belagen ook niet."

Rond 13.00 uur werd de demonstratie door de burgemeester ontbonden, zegt een woordvoerder van de politie. "Daarin hebben we als politie een ondersteunende rol gehad." Enkele tientallen demonstranten werden in hun eigen twee bussen onder politiebegeleiding uit het dorp weggereden.

Beelden van de demonstratie gefilmd door omstanders en uit de livestream van KOZP:

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet demonstreert in Volendam

KOZP-voorman Jerry Afriyie zegt tegen NH Nieuws dat de demonstranten zijn belaagd en bekogeld. "Er werd met allerlei voorwerpen gegooid, we kregen alles over ons heen: waterflessen, van groente tot fruit, vuurwerk en spugen", vertelt hij. "Ook werden er mensen van ons fysiek aangevallen en geslagen."

Sjaak Oud, groenteboer op de markt, laat aan NH Nieuws weten dat de demonstranten onaangekondigd naar Volendam kwamen. "Wij denken er hier anders over. Wij geloven het wel. Wij vroegen vriendelijk en dringend of ze wilden vertrekken", vertelt hij. "Daar prakkiseerden ze niet over. Op een gegeven moment escaleerde het en begonnen ze met eieren en oliebollen te gooien. En niet zo'n beetje ook."

Maar een vrouw die wekelijks op de markt staat met Tupperware-artikelen zegt tegen de regionale omroep dat ze meteen twee dozen eieren kocht om de anti-zwartepietactivisten te bekogelen toen ze arriveerden. "Ik ben uit mijn dak gegaan."

Op sociale media gaan inderdaad video's rond waarop is te zien dat er met van alles wordt gegooid, maar de politie wil niets zeggen over de toedracht. Ook kon een woordvoerder niet zeggen hoeveel demonstranten en Volendammers die hen belaagden aanwezig waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl