NOS NieuwsAangepast

Politie 'kijkt ook kritisch' naar eigen handelen rond Sint-intocht Staphorst

De politie gaat ook "kritisch kijken" naar zijn eigen handelen rond de Sinterklaasintocht in Staphorst afgelopen weekend. "Het feit dat het ondanks de voorbereidingen niet gelukt is ernstige bedreigingen en ongeregeldheden te voorkomen, betreurt de politie enorm", zegt de politie.

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wilde zaterdag bij de Sinterklaasintocht in Staphorst demonstreren omdat er Zwarte Pieten meeliepen. De politie zou de demonstranten vanuit Zwolle naar het centrum van Staphorst begeleiden, "om zo eventuele blokkades te voorkomen of omzeilen".

Onderweg raakten sommige demonstranten van KOZP los van deze colonne. Vervolgens werden zij bij de afrit van de A28 tegengehouden door tientallen mannen die hen belaagden. Een deel van de mannen was zwart geschminkt en droeg een Zwarte Pietenkostuum. Ze gooiden met rookvuurwerk en eieren. Ook waarnemers van mensenrechtenorganisatie Amnesty International waren mikpunt van de relschoppers.

De politie en mobiele eenheid waren massaal aanwezig maar hebben niemand aangehouden. Er zijn nog steeds geen aanhoudingen verricht. De politie wil nog niet reageren op vragen over het politieoptreden.

Politie en Mobiele Eenheid

Burgemeester Ten Kate verbood op het laatste moment de demonstratie van KOZP, vanwege zorgen over de veiligheid. De politie en mobiele eenheid werden uiteindelijk ingezet om de demonstranten terug te begeleiden naar Zwolle. KOZP zegt dat politie en Mobiele Eenheid hadden moeten worden ingezet om de demonstratie te laten doorgaan.

Op beelden is te zien dat mannen die een auto met eieren bekogelen roepen "Wat doe je hier", "Wegwezen hier" en "Het is een kinderfeest":

Grimmige sfeer in Staphorst voor Sinterklaasintocht

Amnesty International veroordeelt de gang van zaken, en eist een "grondige evaluatie" van het handelen van de burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie. "Internationale verdragen en de Nederlandse wet verplichten de overheid tot verregaande inspanningen om het demonstratierecht te waarborgen."

Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid liet gisteravond weten "geschrokken" te zijn van de manier waarop KOZP-demonstranten zijn belaagd.

De politie onderstreept dat het recht op demonstreren "een grondrecht" is. "Het feit dat door de ongeregeldheden de situatie dusdanig onveilig was dat de demonstratie moest worden afgelast, is ernstig", schrijft de politie. "Daarom wordt op dit moment bekeken hoe de politie zich heeft voorbereid en hoe we op de dag zelf hebben gehandeld."

Twee onderzoeken

De politie is een onderzoek gestart naar de relschoppers, onder meer naar vernieling, diefstal, en bedreiging. Het belemmeren van een demonstratie, waar KOZP vooraf toestemming voor had gevraagd, is een strafbaar feit, benadrukt de politie.

Na de politie kondigt ook de gemeente Staphorst een onderzoek aan, zo valt te lezen in een persbericht. "Het onafhankelijke onderzoek moet antwoord geven op de vragen die er zijn." Het is niet bekend wie dit onafhankelijke onderzoek gaat uitvoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl