Deelnemers van de actiegroep KOZP worden op de afrit van de A28 bij Staphorst tegengehouden
NOS Nieuws

OM vervolgt vier mannen voor rellen bij Sinterklaasintocht Staphorst

Het OM vervolgt vier mannen voor rellen bij de Sinterklaasintocht in Staphorst vorig jaar november. Het gaat om een 39-jarige man uit Twenterand en drie mannen uit Staphorst van 20, 22 en 27 jaar.

Alle vier worden verdacht van openlijk geweld in vereniging tegen personen en goederen, meldt het OM op Twitter.

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wilde op 19 november in de Overijsselse plaats demonstreren omdat er Zwarte Pieten meeliepen bij de intocht. Onderweg raakten sommige demonstranten van KOZP los van de groep. Vervolgens werden zij bij de afrit van de A28 tegengehouden door tientallen mannen die hen belaagden.

Een deel van de mannen was zwart geschminkt en droeg een Zwarte Pietenkostuum. "Er werd met eieren gegooid, vreedzame demonstranten en hun voertuigen werden overgoten met brandstof en bekogeld met fakkels en vuurwerk", staat in een persverklaring van KOZP die de actiegroep deelde. "Het is duidelijk dat dit extreem gevaarlijke situaties heeft opgeleverd die nog veel slechter hadden kunnen aflopen."

Op beelden van RTV Oost was te zien dat mannen die een auto met eieren bekogelen roepen "Wat doe je hier", "Wegwezen hier" en "Het is een kinderfeest":

Grimmige sfeer in Staphorst voor Sinterklaasintocht

Er waren ook waarnemers van Amnesty aanwezig bij de ongeregeldheden. "De auto direct voor die van de waarnemers werd gestopt", zei een woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie eerder tegen de NOS. De boze omstanders zagen dat hierin KOZP-demonstranten zaten. Hun auto werd van alle kanten bekogeld, en er werd ook met rookvuurwerk geïntimideerd."

Ook de auto van Amnesty was mikpunt van de relschoppers. "De vernieling van de auto raakt ons het minste. Het gaat ons om de bedreiging en het doelbewust verhinderen van een vreedzaam protest van KOZP en onze taak als mensenrechtenorganisatie om daar met onafhankelijke waarnemers aanwezig te zijn."

Er kwam naderhand veel kritiek op het optreden van de politie, die onvoldoende zou hebben gedaan om de demonstranten te beschermen. In november kondigde de Inspectie Justitie en Veiligheid het optreden van de politie van te onderzoeken.

De zittingen moeten nog gepland worden", schrijft het OM Oost-Nederland. Het kan nog geruime tijd duren voordat een datum bekend wordt in verband met de capaciteit van de rechtbank en de beschikbaarheid van advocaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl