ANP
NOS NieuwsAangepast

'Politie in Staphorst gehinderd door trekkers en kraaienpoten'

De politie kon in Staphorst naar eigen zeggen niet optreden tegen bedreigers van demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en waarnemers van Amnesty International, omdat ME-busjes op meerdere plaatsen gehinderd werden door blokkades van onder meer tractoren. Ook waren er kraaienpoten op de weg gegooid. Dat heeft de politie Oost-Nederland aan de Volkskrant laten weten.

Voorafgaand aan de Sinterklaasintocht van zaterdag hadden zich tientallen mensen bij de afrit van de A28 verzameld. Ze wilden voorkomen dat tijdens intocht tegen Zwarte Piet werd gedemonstreerd. Om alles in goede banen te leiden, was de politie massaal op de been en stond ook de ME paraat.

Toch werden auto's die van de A28-afrit afkwamen door de menigte belaagd en met eieren bekogeld en de KOZP-activisten en Amnesty-waarnemers die erin zaten geïntimideerd. De politie greep niet in, terwijl het juist de bedoeling was dat ze de demonstranten naar het centrum van het dorp zou begeleiden.

Op beelden is te zien dat er een grimmige sfeer was:

Grimmige sfeer in Staphorst voor Sinterklaasintocht

De politie zegt op vragen van de Volkskrant dat in de buurt van de afrit een politiebus met zes agenten stond. Toen de auto's met demonstranten en Amnesty-waarnemers werden belaagd, zou meteen versterking zijn opgeroepen. Maar de ME "werd onderweg behoorlijk gehinderd door verschillende blokkades van bijvoorbeeld tractoren. Er zijn op één locatie zelfs kraaienpoten aangetroffen".

Tegen de NOS zegt de politie dat tractoren waar de ME op stuitte "na vordering steeds snel aan de kant gingen". Toch ontstond vertraging. Een ander deel van de ME bevond zich buiten Staphorst. "Die hadden sowieso een langere aanrijdtijd."

Op het moment dat de ME bij de afrit aankwam, was er geen sprake meer van een situatie waarin mensen werden belaagd, omdat de burgemeester de demonstratie met het oog op de veiligheid verboden had, zegt de politie.

Escalatie voorkomen

De agenten bij de afrit grepen niet in om escalatie te voorkomen, aldus de politie. Hun inschatting en die van de meldkamer was dat de demonstranten en waarnemers voor hun veiligheid het beste in hun auto konden blijven, in afwachting van de komst van de ME.

De politie vraagt zich nu wel af of de juiste afwegingen zijn gemaakt. Ze betreurt het "oprecht" dat het grondrecht van de KOZP-demonstranten om te demonstreren is geschonden.

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de gebeurtenissen in Staphorst. Daarbij wordt gebruikgemaakt van foto- en videobeelden die zijn gemaakt. Die zijn vanavond ook te zien in Onder de loep, de Opsporing Verzocht-variant op RTV Oost.

De beelden die worden uitgezonden, zijn geblurd. Het tonen van niet-geblurde beelden van specifieke relschoppers kan een volgende stap zijn, zegt de politie. Dat kan pas na toestemming van het OM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl