NOS VoetbalAangepast

Wiegman start goed met Engeland, Spaanse voetbalsters winnen na roerige periode

Engeland verslaat Schotland, Wiegman start Nations League goed (2-1)

Sarina Wiegman heeft met haar Engeland een goede start in de Nations League. De verliezend WK-finalist won in dezelfde poule als Nederland met 2-1 het Britse onderonsje van Schotland.

Voor Wiegman staat er echt wat op het spel in de Nations League. Wanneer zij met Engeland in de finale komt, verdient ze een ticket voor de Olympische Spelen. Onlangs werd duidelijk dat de Nederlandse coach daar het Britse team mag leiden. Dat bestaat dan uit speelsters van Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Wiegman op het veld tijdens Engeland-Schotland

De Britse landen hebben onderling bepaald dat Engeland de ploeg is die olympische kwalificatie af kan dwingen en daarom was deze wedstrijd een bijzondere. Want als Schotland de Nations League zou winnen, gaat er geen enkele Britse ploeg naar de Spelen. Voor sommige Schotse voetbalsters kan de overwinning van Engeland dus voordelig zijn.

Het hoofd als wapen

De Engelse vrouwen waren de betere tegen Schotland en kwamen verdiend op voorsprong. Rachel Daly zag eerst een kopdoelpunt afgekeurd worden, maar niet veel later was het alsnog raak.

Een afgemeten voorzet van Katie Zelem werd tegen de touwen gekopt door Lucy Bronze. Het hoofd bleek een belangrijk wapen, want nog voor rust kopte ook Lauren Hemp keihard raak.

De Schotten gaven niet op en kwamen via Kristy Hanson op slag van rust terug tot 2-1. Een kwartier voor tijd was Schotland nog dicht bij de gelijkmaker, maar de inzet van Hanson belandde op de lat.

Daardoor kon Wiegman opgelucht ademhalen. De eerste winst in de Nations League is binnen.

Opluchting in Spanje

Opluchting was er ook bij Spanje. Na een roerige periode, met onder andere de beruchte kus en het vertrek van bondsvoorzitter Luis Rubiales, het ontslag van de bondscoach en een boycot van de speelsters eindelijk weer iets positiefs te melden. Een herhaling van de halve finale van het WK-voetbal tegen Zweden eindigde in opnieuw in een overwinning voor Spanje: 3-2.

Acht van de elf speelsters die de halve finale op het WK tegen Zweden speelden (2-1 winst Spanje), stonden vandaag weer in de basis.

En dat is bijzonder nadat de speelsters een boycot hadden ingesteld omdat de cultuur bij de Spaanse bond, in hun ogen, nog niet veranderd was. Afgelopen woensdag werd die boycot beëindigd.

De nieuwe coach Montse Tomé kon daarna met de overgebleven speelsters slechts twee keer trainen voor de wedstrijd tegen Zweden. Het was dan ook afwachten hoe de Spaanse voetbalsters er fysiek aan toe waren.

Statement van de Spaanse vrouwen

Voordat dat duidelijk zou worden, kwamen Zweden en Spanje gezamenlijk in actie tegen de machocultuur in de (voetbal)wereld. Met de tekst 'Se Acabó. Our fight is the global fight', maakten ze duidelijk dat er veranderingen nodig zijn. Ook droegen de Spaanse speelsters armbandjes met de tekst 'Se Acabó', vrij vertaald betekent dat: 'Het is voorbij'.

Statement van de Spaanse en Zweedse vrouwen voorafgaand aan hun duel

Eén verandering wordt alvast doorgevoerd in Spanje. De voetbalbond heeft besloten het woord 'vrouwen' uit de naam van de ploeg te schrappen.

"Meer dan een symbolische verandering, willen we dat dit een fundamentele verandering is", zei interim-president Pedro Rocha van de bond.

Gelijkopgaande wedstrijd

Spanje en Zweden gingen voetballend gelijk op in Scandinavië. Doelpunten van Magdalena Eriksson en Atheana del Castillo zorgden voor een 1-1 ruststand. Na de pauze was Spanje de betere ploeg en kwam het terecht op voorsprong via Eva Navarro.

Spanje maakt gelijk tegen Zweden

Zweden rechtte de rug en leek een punt te redden via Lina Hurtig, maar een penalty in de ultieme slotminuut bracht de beslissing. Mariona Caldentey zorgde er met een rake trap voor dat er eindelijk weer kon worden gelachen in Spanje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl